«Δεν γνωρίζουμε εάν τα κορίτσια του Τσιμπόκ μπορούν να σωθούν. Παραμένει άγνωστο το που βρίσκονται. Όσο και αν το επιθυμώ δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα μπορέσουμε να τα βρούμε.
Αλλά λέω σε κάθε γονιό, συγγενή και φίλο των παιδιών ότι η κυβέρνησή μου θα κάνει τα πάντα για να τα φέρει πίσω». Αυτά δήλωσε την Τρίτη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι, ακριβώς έναν χρόνο μετά την απαγωγή περισσότερων από 200 μαθητριών από τους μαχητές της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Την ώρα, ωστόσο, που ολόκληρη η Νιγηρία έχει στραμμένη την προσοχή της στις τύχες αυτών των κοριτσιών, έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι από τις αρχές του 2014 έως και σήμερα οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ έχουν απαγάγει τουλάχιστον 2.000 κορίτσια και γυναίκες που μετέτρεψαν σε οικιακές βοηθούς ή σκλάβες του σεξ.
Τη νύχτα της 14ης Απριλίου του 2014, μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης εισήλθαν στο Τσιμπόκ, μία μικρή κοινότητα σε απομακρυσμένη περιοχή της βορειοανατολικής Νιγηρίας. Στόχος τους ήταν να αρπάξουν είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, πυρομαχικά και όπλα από τους ελάχιστους άνδρες της τοπικής φρουράς και καύσιμα. Τελικά, όμως, οι αιμοσταγείς τζιχαντιστές πήραν μαζί τους και τα κορίτσια. Η δημοσιοποίηση ενός βίντεο, μερικές ημέρες μετά την απαγωγή, με τραγικές πρωταγωνίστριες μερικές από τις μαθήτριες ντυμένες με σκουρόχρωμα χιτζάμπ (μουσουλμανική καλύπτρα) προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Σήμερα, έναν χρόνο μετά και παρά τις δεσμεύσεις της Δύσης για τον εντοπισμό των κοριτσιών και μια απόπειρα των Αρχών του Τσαντ να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωσή τους, τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να αγνοούνται.
Ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου υποστηρίζει ότι τα κορίτσια προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ και αναγκάστηκαν δια της βίας να παντρευτούν μαχητές της οργάνωσης. Κανένας ωστόσο δεν γνωρίζει που ακριβώς βρίσκονται, αν είναι ακόμη ζωντανά. Κάποια από αυτά κατάφεραν να αποδράσουν αλλά αποτελεί γεγονός ότι 219 μαθήτριες εξακολουθούν να αγνοούνται. Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική, αρκετά από τα κορίτσια ενδέχεται να μεταφέρθηκαν από τους απαγωγείς τους στο δάσος Σαμπίσα, στην πολιτεία Μπόρνο. «Εικάζεται ότι βρίσκονται στο δάσος Σαμπίσα και χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπας ενώ κάτοικοι της βορειοανατολικής Νιγηρίας υποστηρίζουν ότι κάποια από τα κορίτσια έχουν μεταφερθεί στο όμορο Καμερούν.
Ενδεικτικό, πάντως, για την τύχη των κοριτσιών αποτελεί το γεγονός ότι ακτιβιστές από όλον τον κόσμο που συμμετέχουν στην παγκόσμια εκστρατεία για τον εντοπισμό και τη διάσωση των 219 κοριτσιών άλλαξαν το κεντρικό τους σύνθημα, την ημέρα, μάλιστα, της θλιβερής επετείου αυτής της αποτρόπαιης απαγωγής. Ενώ μέχρι χθες φώναζαν «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας - Ζωντανά και Άμεσα», πλέον δηλώνουν ότι τα κορίτσια «Δεν πρέπει ποτέ να Λησμονηθούν».