Κυριακή 19 Απριλίου 2015

'Πόλεμος' για το καλύτερο αντιαεροπορικό στον κόσμο, πρίν τον πόλεμο. Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ήδη από το 2008 ξεκίνησε να εξασκείται στην εξουδετέρωση των ελληνικών S-300

Ισραηλινός «δάκτυλος» πίσω από την αναβάθμιση των ελληνικών S-300;
Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι θα προμηθεύσει την Τεχεράνη με βελτιωμένα όπλα αεράμυνας, η Ελλάδα ανακοινώνει στην Μόσχα ότι διαπραγματεύεται την προμήθεια νέων ρωσικών πυραύλων για τα όπλα αεράμυνας των ΕΔ. Τυχαίο;

 Η υπηρεσία Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ γνωστοποιεί ότι σε μια συνομιλία με το Ρώσο πρόεδρο, ο Νετανιάχου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του Ισραήλ σε σχέση με την απόφαση για την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων S-300 στο Ιράν. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο Πούτιν ότι «η κίνηση αυτή θα οδηγήσει μόνο σε αυξημένη ιρανική επιθετικότητα στην περιοχή και θα υπονομεύσει την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή».
 
Ο στρατιωτικός αναλυτής Αμίρ Ραπαπόρτ, επικαλούμενος ανώνυμες στρατιωτικές πηγές, έγραψε ότι το Ισραήλ μπορεί να ξεπαγώσει την πώληση όπλων προς την Ουκρανία και τη Γεωργία ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσίας να προμηθεύσει το Ιράν με το S-300. Στην πραγματικότητα όμως, το 2008, στο πλαίσιο της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, το Ισραήλ ανέστειλε την προμήθεια όπλων στην Γεωργία. Σύμφωνα με το Wikileaks, το οποίο επιβεβαιώθηκε αργότερα από τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, το Ισραήλ στη συνέχεια πέρασε στη Ρωσική Ομοσπονδία τους κώδικες από τα ιραηλινής προέλευσης γεωργιανά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το οποίο επέτρεψε στα ρωσικά στρατεύματα να εξουδετερώσουν πολλά γεωργιανά UAV. 
 
O «Ισραηλινός Αεροδιαστημικός Βραχίονας» («Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία» θα λέγαμε εμείς) θα πρέπει να δαπανήσει σημαντικά ποσά για να αναπτύξει τρόπους για να αντιμετωπίσει τη νέα αμυντική ικανότητα του Ιράν, εάν η Τεχεράνη λάβει τους ρωσικούς πυραύλους S-300, δήλωσε ο απόστρατος πτέραρχος της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, σήμερα γενικός διευθυντής του «Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Αεροδιαστημικής Αδελφοί Φίσερ», Ασάφ Αγκμόν.
 
Ο εμπειρογνώμονας περιγράφει το S-300 ως «ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο» και η παράδοση των εν λόγω συγκροτημάτων στο Ιράν «θα προκαλέσει μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή».
 
Ο στρατιωτικός είπε ότι για την αντιμετώπιση των εν λόγω πυραυλικών συγκροτημάτων η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται ένα σημαντικό προϋπολογισμό για την αγορά νέου εξοπλισμού, για την κατάρτιση των πιλότων και για άλλα μέτρα που θα πληρούν την προϋπόθεση μιας επιτυχούς επίθεσης σε θέσεις της επίγειας ιρανικής αεράμυνας.
 
«Μετά την παράδοση του S-300 στο Ιράν, μπορεί να εμφανιστεί στη Συρία και το Λίβανο», είπε ο Ισραηλινός εμπειρογνώμονας. Αλλά αυτό «δεν είναι το τέλος της ιστορίας για το Ισραήλ», δήλωσε ο Αγκμον. Το Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να καταστρέψειν αυτά τα συγκροτήματα και σημείωσε ότι «εάν τα συστήματα αυτά φτάσουν στη Συρία, το Ισραήλ θα τα βομβαρδίσει και θα τα καταστρέψει».
 
Σύμφωνα με τον κορυφαίο Ρώσο αναλυτή και διευθυντή του «Κέντρου για την Ανάλυση του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων», Ιγκόρ Κοροχένκο, το Ιράν δεν αναμένεται να προμηθευτεί την υποβαθμισμένη έκδοση του S-300, όπως έπραξε η Αίγυπτος. Άλλωστε, η Τεχεράνη έχει απορρίψει προ πολλού αυτή την ιδέα.
 
 
Γιατί είναι το S-300 επικίνδυνο;
 
Υπάρχει ήδη στη γραμμή παραγωγής από το 1978, δεν είναι σήμερα ξεπερασμένο; Τα συστήματα S-300 έχουν εκσυγχρονιστεί επανειλημμένα για να παραμείνουν υψηλής τεχνολογίας καταστροφείς αεροσκαφών και πυραύλων. Το S-300PMU2 Favorit μπορεί να εκτοξεύσει 6 πυραύλους ταυτόχρονα, κάθε ένας ικανός να καταρρίψει αεροσκάφη όπως τα F-16 και F-15 των Ισραηλινών, καθώς και να παρακολουθήσει βαλλιστικούς στόχους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε εφαρμογές επιφανείας-επιφανείας, ακόμη και ως τακτικός φορέας πυρηανικών όπλων, αλλά αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα. Όλα αυτά θέλουν να πουν ότι ο κίνδυνος και το κόστος πιθανών ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της Ιράν θα αυξηθεί δραματικά για τους επιτιθέμενους.
 
Η παραγωγή του S-300 στο Νίζνι Νόβγκοροντ έχει ολοκληρωθεί (λήξει)
 
«Εάν το Ιράν θα παραγγείλει ένα νέο σύστημα, θα πρέπει να το παράγουν στο κατασκευαστή για δύο τουλάχιστον έτη, με πιθανές ενδιάμεσες λύσεις την προμήθεια του Ιράν με S-300 από το ενερηγτικό των ρωσικών στρατευμάτων, με ταυτόχρονη κατάρτιση των Ιρανών που θα επανδρώσουν τα συστήματα αεράμυνας» - είπε ο Koροχένκο.
 
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα S-300 που βρίσκεται στα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μπορεί να παραδοθεί γρήγορα, μέσα σε λίγους μήνες, και θα είναι σε θέση να παρέχει κάλυψη στην Τεχεράνη και σε άλλα σημαντικά διοικητικά και βιομηχανικά κέντρα του Ιράν, έως την επακόλουθη αντικατάστασή τους από νέα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας.
 
Σύμφωνα με τον Koροχένο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την προσφορά προς την Τεχεράνη με τα πιο σύγχρονα συστήματα S-400, στο πλαίσιο της νέας σύμβασης, καθώς δεν υπάρχουν περιορισμοί στην εξαγωγή αυτής της τεχνολογίας στο Ιράν.
 
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ιράν χρειάζεται ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να γίνει το πρώτο βήμα: Η προμήθεια εκ μέρους της ιρανικής πλευράς του S-300 ή S-400», δήλωσε ο Κοροχένκο.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα ολοκληρωμένα συστήματα αεράμυνας προϋποθέτουν την παρουσία των συγκροτημάτων αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, καθώς και ένα δίκτυο σταθμών ραντάρ ελέγχου του εναέριου χώρου, θέσεις διοίκησης και κέντρα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας των πληροφοριών και τον προσδιορισμό των στόχων.
 
Ο λόγος της μεγάλης ανησυχίας της Ιερουσαλήμ είναι μια πιθανή προμήθεια του Ιράν με το σύστημα S-400 Triumph, το οποίο υιοθετήθηκε μόλις πρόσφατα από το ρωσικό στράτευμα. Πρόκειται για την τέταρτη γενιά των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, S-400 (αρχικά S-300PMU-3) και S-300V4 που έχουν υιοθετήσει τους πυραύλους 40N6 με μια εμβέλεια στα 400 χιλιόμετρα και ύψος αναχαίτισης στα 185 χιλιόμετρα. Η τέταρτη γενιά του ρωσικού συστήματος είναι συγκρίσιμη ή ακόμα και ελαφρώς καλύτερη των δυνατοτήτων του πυραύλου SM-3 Block IA-ΙΒ των ΗΠΑ.
 
Το πρόγραμμα δοκιμών και βελτιώσεων των πυραύλων συνεχίζεται από το 2008, και με την εμφάνισή τους τώρα - μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της άμυνας. Oι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι μία συστοιχία του S-400 αντικαθιστά τρεις συστοιχίες του παλαιότερου S-300.
 
Η ΑΘήνα «Δούρειος Ίππος» της Ιερουσαλήμ;
 
Η προτεινόμενη αναβάθμιση των ελληνικών S-300 με το νέο πύραυλο 40N6 (ή κάποιο παράγωγο) με μια εμβέλεια στα 400 χιλιόμετρα και ύψος αναχαίτισης στα 185 χιλιόμετρα, αποτελεί για την Ιερουσαλήμ σίγουρα μια καλοδεχούμενη κίνηση, λόγω της «εγγύτητας» αυτών των συστημάτων - για παράδειγμα κοινές αεροπορικές ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας και του Ισραήλ.
 
 
Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα από το παρελθόν, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορίας ήδη από το 2008 ξεκίνησε να εξασκείται στην εξουδετέρωση των ελληνικών S-300. Ορισμένες ισραηλινές αναφορές πηγαίνουν ακόμη παραπέρα, με τη σημείωση για την από κοινού εκπαίδευση της ελληνικής και της ισραηλινής αεροπορικής δύναμης σε τακτικές εξουδετέρωσης του S-300.
 
«Οι Ισραηλινοί κατάφεραν εκτενώς να δοκιμάσουν όλα τα χαρακτηριστικά του S-300 - από τη στιγμή που πουλήθηκαν αυτά τα συστήματα στην Κύπρο». Αυτό έχει επιβεβαιώσει ο Ρόμπερτ Χιούσον, διεθυντής στη βρετανική στρατιωτική έκδοση Jane's International Defense Review. Το S-300 δεν αποτελεί μείζονα πρόκληση για την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Το σύστημα είναι ήδη σε χρήση, «ειδικά οι φίλοι του Ισραήλ έχουν ως εκ τούτου πολλές πληροφορίες σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν το σύστημα», είχε αναφέρει ο ίδιος.
 
«Η Κύπρος έχει αναπτύξει ένα τέτοιο σύστημα στο ελληνικό νησί της Κρήτης. Κατά συνέπεια, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε, συνεπώς, να έχει αποκτήσει εμπειρία. Το S-300 έχει επίσης ένα χαρακτηριστικό σήμα ραντάρ, που είναι εύκολο να εντοπιστεί. Στη συνέχεια, δεν είναι δύσκολο να απενεργοποιηθεί. Δεν είναι θαυματουργό όπλο», είχε ισχυριστεί ο Χιούσον.
 
Η Μόσχα φαίνεται επίσης ικανοποιημένη από μια τέτοια κίνηση, όπως αυτή η «σύμπραξη» μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας απαλλάσσει την ίδια από περιττές εξηγήσεις απέναντι στην Τεχεράνη.