Πλωτό «Αττίλα» σχεδιάζει η Τουρκία μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ (μετά την εισβολή πολεμικών και ερευνητικού πλοίου τις τελευταίες ημέρες) με θεατή επί της ουσίας τη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, η Αγκυρα θέλει να στήσει πλατφόρμα για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ με... σύμμαχο το Αζερμπαϊτζάν (όπως αφήνουν να διαρρεύσει οι Τούρκοι)!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι Τούρκοι είχαν πλησιάσει δύο εταιρίες για να στήσουν τον «νέο Αττίλα», αλλά μετά την άρνησή τους η Αγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά της δικής της πλατφόρμας - στοιχίζει από 100 έως 150.000.000 ευρώ. Ηδη Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar. Και όλα αυτά την ώρα που συνεχίζει τις βόλτες εντός της κυπριακής ΑΟΖ το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Μπαρπαρός», παραβιάζοντας κάθε έννοια της νομιμότητας αλλά και αγνοώντας το ψήφισμα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Κατάληψη
Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία ανέφεραν ότι, εάν η Τουρκία προχωρήσει στην ενοικίαση ή την αγορά πλατφόρμας και τη μεταφέρει νοτίως του νησιού, εντός των κυπριακών τεμαχίων, τότε ασφαλώς και δεν θα γίνεται πλέον λόγος για εισβολή αλλά για κατάληψη και κατοχή θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου.
Χθες, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης εμφανίστηκε επικριτικός έναντι των κυπριακών κομμάτων, μη εξαιρουμένου και του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, για το θέμα της αποστολής ελληνικών πλοίων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ο κ. Κασουλίδης σε συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι: «Μην απαντήσω καλύτερα για το ελληνικό πλοίο. Γιατί δεν έχουμε στη διάθεσή μας πλοία του κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τις “μανούβρες” ασφαλώς και όχι τη “ναυμαχία”. Δεν ζήτησε η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη την αγορά δύο σκαφών από το Ισραήλ; Δεν εμποδίστηκε από εμάς η αγορά με πρόσχημα την οικονομική κρίση;». Ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της παρουσίας της Κύπρου στην ΑΟΖ με πολεμικά πλοία, αλλά πρόσθεσε ότι δεν βλέπει πιθανότητες ανάφλεξης.