Με τον ερχομό των προεδρικών εκλογών στη Συρία, ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταξύ του συριακού καθεστώτος και των μαχητών της αντιπολίτευσης στην πόλη Χομς.
Η συμφωνία υπεγράφη από τους εκπροσώπους των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, παρουσία του πρέσβη του Ιράν και εκπροσώπων του ΟΗΕ, και προβλέπεται η αποχώρηση των ανταρτών από την παλιά πόλη Χομς, η οποία περισσότερο από δύο χρόνια βρίσκονταν υπό πολιορκία από τον στρατό.
Η συμφωνία ισχύει, επίσης, για τους αμάχους και τους τραυματίες που ανέρχονται σε περίπου 2.250 άτομα και παρέχεται η απελευθέρωση των 70 Λιβανέζων και Ιρανών κρατουμένων από τους Ισλαμιστές στο Χαλέπι.
Το υπογραφόμενο κείμενο προβλέπει και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε δύο σιιτικά χωριά στην επαρχία του Χαλεπίου, οι κάτοικοι των οποίων είναι υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η ανακοινωθείσα συμφωνία που δημοσιεύεται από μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι οι αντάρτες που πολέμησαν εναντίον του συριακού κράτους, έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν το κέντρο της Χομς με τις οικογένειές τους και να διατηρήσουν τα προσωπικά τους όπλα.
Θα μεταφερθούν, μάλιστα, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας και «οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ και της Ιρανικής Πρεσβείας θα συμμετάσχουν ως εγγυητές της συμφωνίας».
Η συριακή αντιπολίτευση συμφώνησε με τη συμφωνία αυτή και κάλεσε τον ΟΗΕ, ώστε να εξασφαλίσει το σεβασμό της από τις δυνάμεις του Άσαντ.
Την ίδια στιγμή, ο επαρχιακός κυβερνήτης, Ταλάτ αλ Μπαραζί, για να επικυρώσει τη συμφωνία συνεδρίασε για πρώτη φορά με τους αντάρτες και τους εκπροσώπους των διαφόρων κλάδων των υπηρεσιών ασφαλείας, παρουσία των αξιωματούχων της πρεσβείας του Ιράν.
«Πρόκειται για ρυθμίσεις που αν όλα πάνε καλά, θα οδηγήσει στη συγκέντρωση από τις αρχές των όπλων των ανταρτών», δήλωσε ο κυβερνήτης.
«Μετά από δύο χρόνια σκληρών μαχών, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν αποδυναμωθεί. Εναντιώθηκαν κατά ενός ισχυρού και καλά εξοπλισμένου στρατού, ενώ οι ίδιοι υπέφεραν από έλλειψη όπλων και χρηματοδότησης», δήλωσε ο Αϊμάν Αμπντέλ Βαχάμπ, αναλυτής του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών στο Κάιρο.
Εξηγεί ακόμη ότι «καθώς πλησιάζουμε στις προεδρικές εκλογές ή πιθανή εκλογή του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει δημιουργήσει απαισιοδοξία στην αντιπολίτευση , αφού έχασε κάθε ελπίδα».
Επίσης, σημειώνει ο αναλυτής, «η διεθνής κοινότητα κωφεύει και αγνοεί τώρα την κρίση στη Συρία και δεν παρέχει στην αντιπολίτευση καμία οικονομική ή στρατιωτική βοήθεια ή ακόμη πολιτική υποστήριξη. Έτσι εγκαταλείφθηκε και έγινε ευάλωτη. Σε πολιτικό επίπεδο, αφού η χώρα δεν αντιμετωπίζει κανένα εμφύλιο πόλεμο ή εξέγερση θα δώσει την επανεκλογή στον Άσαντ, ενώ οι εκλογές θα διεξαχθούν σε περιοχές που ελέγχονται από το κράτος της Συρίας του Άσαντ. Μετά από τρία χρόνια πολέμου, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150 χιλιάδες ανθρώπους, η αντιπολίτευση θα πάει στην εξορία και η Δύση απλά επέκρινε αυτήν την ψηφοφορία ως «μια παρωδία της δημοκρατίας».
Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε τις εκλογές για τις 3 Ιουνίου και μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο κύριοι αντίπαλοι του Μπασάρ αλ Άσαντ. Αλλά η επανεκλογή του θεωρείται βέβαιη.
--
"Фокус
The Hellenic Information Team
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr