Ο πρώην ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, του οποίου η κληρονομιά περιλαμβάνει τη θανάτωση δεκάδων χιλιάδων Αράβων μέσα σε έξι δεκαετίες της στρατιωτικής και πολιτικής του καριέρας, είναι νεκρός.Οι Παλαιστίνιοι μετά τη είδηση του θανάτου του Αριέλ Σαρόν, καίνε αφίσες του Νετανιάχου και του Σαρόν
Εξέπνευσε το Σάββατο σε ηλικία 85 ετών, μετά από κώμα, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 4 Ιανουαρίου του 2006.
Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος ενός σκληρού Ισραηλινού ηγέτη που απαιτούσε το σεβασμό από τους υφιστάμενούς του, συσπείρωνε τους οπαδούς του και προκαλούσε φόβο στους εχθρούς του.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, είπε ότι «πάντα θα θυμόμαστε’ τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού.
«Η μνήμη του θα είναι πάντα στην καρδιά του έθνους», είπε εκφράζοντας τη «βαθιά του λύπη» για το θάνατό του Σαρόν, για τον οποίο είπε ότι είχε «κεντρικό ρόλο στον αγώνα του Ισραήλ για την ασφάλεια».«Πρώτα από όλα, ήταν ένας γενναίος πολεμιστής και ένας μεγάλος στρατιωτικός ηγέτης, ένας από τους μεγαλύτερους των ισραηλινών δυνάμεων (κατοχής), είπε ο Νετανιάχου.
Ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες εξέφρασε επίσης της θλίψη του.
«Ο Ανκ (Αριέλ) ήταν ένας γενναίος στρατιώτης, ένας τολμηρός ηγέτης που αγαπούσε τη χώρα του και το έθνος του. Ήταν ένα από τους προστάτες του Ισραήλ και τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες που χωρίς φόβο αντιμετώπιζαν το όραμα του έθνους. Θα μας λείψει πολύ», είπε στη δήλωσή του.
Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του Ισραηλινού ηγέτη τον αποκάλεσαν εγκληματία πολέμου, ο οποίος απέφυγε τη δικαιοσύνη στη διάρκεια της ζωής του.
«Ο Σαρόν ήταν εγκληματίας, υπεύθυνος για τη δολοφονία του (παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ) Αραφάτ και ελπίζαμε να τον δούμε να εμφανίζεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως εγκληματίας πολέμου, δήλωσε ο Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, ανώτερος αξιωματούχος της Φατάχ.
Η Χαμάς, το κυβερνητικό ισλαμικό κόμμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ότι ο θάνατος του Σαρόν ήταν μια «ιστορική στιγμή» που σηματοδοτεί την «εξαφάνιση ενός εγκληματία, του οποίου τα χέρια είναι καλυμμένα με παλαιστινιακό αίμα».
Η Sarah Leah Whitson, διευθύντρια της Human Rights Watch για τη Μέση Ανατολή, εξέφρασε, επίσης, τη λύπη της γιατί ο Σαρόν δεν αντιμετώπισε ποτέ τη δικαιοσύνη.
Ο θάνατός του είναι μια άλλη σκληρή υπενθύμιση ότι η χρόνια ουσιαστική ατιμωρησία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχουν να κάνουν τίποτε στην ειρήνευση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης . Τα χιλιάδες θύματα των παραβιάσεων, πέρασαν από τον Σαρόν, χωρίς να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη μεγεθύνει τη τραγωδία τους», είπε.
Οι χρήστες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης στη Μέση Ανατολή και σε όλον τον κόσμο αντέδρασαν στη είδηση του θανάτου του, ως μιας φιγούρας που έφερνε τη τρομοκρατία και την απέχθεια, γράφει η al Akhbar.