Το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας ευρισκόμενο μάλλον σε κατάσταση πανικού επιχειρεί σπασμωδικά να εξαγάγει -υπό μορφή ισχύος- την τουρκο-συριακή κρίση σε άλλα σημεία στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Είναι έτσι όμως ή μήπως η Άγκυρα επιχειρεί να πάρει έστω και ελάχιστα προς το παρόν ωφελήματα στη διαμάχη που εξελίσσεται στην περιοχή με επίκεντρο τη Συρία, καθώς και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Κρήτη;
Αρχίζοντας από την Συρία...
Σχετική περίληψη από τη "Φωνή της Ρωσίας" διαβάζουμε: [...]Αν και μέσα στον μήνα Οκτώβριο σήμανε ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, το καθεστώς Μπάσαρ Άσαντ εν μέσω εμφύλιων ένοπλων συγκρούσεων φαίνεται να ανακτά με σχετική επιτυχία τον έλεγχο της συριακής ενδοχώρας.
Ωστόσο ισχυρός παράγοντας ανάσχεσης των προσπαθειών των στρατευμάτων, που είναι πιστά στον Μπασάρ Άσαντ, είναι η Τουρκία. Στο τουρκικό έδαφος έχει βρει καταφύγιο μεγάλος αριθμός προσφύγων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν τόσο άμαχοι, όσο και ένοπλοι αντίπαλοι του Σύρου ηγέτη ενώ μέσω των τουρκο-συριακών συνόρων διακινούνται αδιάκοπα όπλα, που τροφοδοτούν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Αν και η Τουρκία έχει αποδεχτεί τον ρόλο τροφοδοσίας της αντιπολίτευσης στην συριακή εμφύλια σύρραξη, φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον, να αποφεύγει επιμελώς την ευθεία ένοπλη αντιπαράθεση με την Συρία. Διότι εάν πραγματικά η τουρκική πολιτική ηγεσία είχε την πρόθεση να εμπλακεί σε παρόμοιες ένοπλες συγκρούσεις, τότε αυτό θα γινόταν δοθείσης της ευκαιρίας όταν η συριακή αεράμυνα κατέρριψε ένα κατασκοπευτικό αεροπλάνο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πιθανότατα η Τουρκία απλώς να αυξάνει την πίεση στη Δαμασκό, μεταξύ άλλων και την ψυχολογική.[...]
Την ίδια την Τουρκία τη φοβίζει το γεγονός σύμφωνα με το οποίο οι ηγέτες των Κούρδων της Τουρκίας θα αντιδράσουν γενικευμένα στην περιοχή εκτιμώντας ότι η στιγμή θα είναι ευνοϊκή για την επίτευξη δημιουργίας ενός νέου ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.
Από ότι όμως θα δούμε στη συνέχεια, αυτό το διημερο η Τουρκία προχώρησε και σε «ψυχολογική» πίεση εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου συνεπώς έστω και εμμέσως κατά του Ισραήλ.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η Τουρκία επιθυμεί γενικευμένη στρατιωτική αναμέτρηση με τη Συρία. Η κατάσταση, φυσικά, μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, αλλά καθώς στο παιχνίδι γύρω από τη Συρία, έχουν εμπλακεί μεγάλοι παίκτες και με μεγάλες γεωπολιτικές φιλοδοξίες, κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.
Για την πρόσφατη επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα, όπως ήταν φυσικό επικεντρώθηκε στο οικονομικό περιεχόμενο, που βέβαιως και ειχε. Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος δεν μας έχει συνηθίσει σε παρόμοιου είδους οικονομικούς συμβολισμούς (βλ. μνημόνιο κλπ), και είναι ισχυρό το ενδεχόμενο η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα να είχε εκτός από την επιφανειακή οικονομική αιτία, άλλη ουσία και περιεχόμενο. Όπως επί παραδείγματι ο συμβολισμός και το περιεχόμενο που είχε η προ μηνών επίσκεψη της στην Κύπρο.
Τη συνολική εικόνα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως δείχνει από τις εν γένει κινήσεις των μεγάλων γεωπολιτικών παικτών, την συνθέτουν οι ΗΠΑ οι οποίες στηρίζουν την αλλαγή του καθεστώτος στην Συρία, αλλά που αποφεύγουν ωστόσο επιμελώς την άμεση εμπλοκή έχοντας για αυτόν τον σκοπό ως κύριο μοχλό των επιθυμητών γεωπολιτικών αλλαγών, την Τουρκία. Όπως είναι αναμενόμενο εαν αυτό συμβαίνει (τι άλλο θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει;) τότε πολύ σύντομα μετά τις αμερικανικές εκλογές οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν δείχνοντας τις προθέσεις.
Η Τουρκία -όμως- δείχνει να μην έχει το απαιτούμενο σθένος να πιέσει για σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές. Φαίνεται να την φοβίζει η οποιαδήποτε εξέλιξη που θα επακολουθήσει την «απενεργοποίηση» Ασαντ, που άλλωστε εμπλέκει εκτός από τους μεγάλους παίχτες (ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε.) και τοπικούς όσον και σημαντικούς παράγοντες που λόγω της ποικιλότητας συμφερόντων κάνουν το γεωπολιτικό τοπίο να είναι πολύ πιο ασαφές εισάγοντας ακόμη πιο εντονότερα το κουρδικό ζήτημα, πράγμα που φαίνεται να κλονίζει σε μεγάλο βαθμό την τουρκική ηγεσία
Από τις συνολικές κινήσεις στην περιοχή, διαμορφώνονται δύο γενικά αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα που κινούνται επάνω σε δύο άξονες. Ο ένας άξονας βρίσκεται μάλλον στη γραμμή ΗΠΑ – Τουρκίας. Ο άλλος άξονας κινείται στα συμφέροντα μεταξύ του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερμανίας, της Κύπρου και κατ΄ επέκταση Ελλάδος, και Ισραήλ. Το ενδιαφέρον της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της Γερμανίας έχει ήδη καταστεί "χειροπιαστό" από την προ μηνών επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο. Από το γεωπολιτικό σκηνικό δεν θα μπορούσε να λείπει η Ρωσία που εμπλέκεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στηρίζοντας το καθεστώς Άσαντ.
Οι τελευταίες χθεσινές και άνευ άλλου νοήματος κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Κύπρο και γενικά την νοτιοανατολική Μεσόγειο αυτό το «σκηνικό» φαίνεται να «φωτίζουν».
Σκηνικό πολέμου στήνουν οι Τούρκοι -Εμπλέκουν και την Κύπρο
Από το έγκυρο sigmalive διαβάζουμε για το σκηνικό πολέμου που στήνουν οι Τούρκοι στα Τουρκοσυριακά σύνορα, εμπλέκοντας και την Κύπρο, αφού σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Σίγμα, τουλάχιστον 3 πολεμικά πλοία ναυλωχούν από νωρίς το απόγευμα στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχεδόν ολόκληρη η ναυτική δύναμη της Τουρκίας δηλαδή φρεγάτες και πυραυλάκατοι βρίσκονται στην περιοχή καθ οδόν για τα Τουρκοσυριακά θαλάσσια σύνορα. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία δύο φρεγάτες και μία πυραυλάκατο βρίσκονται στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου.
Η Τουρκία εξέδωσε σχετική ναυτική οδηγία για τα πλοία της, τα οποία σύμφωνα με την οδηγία θα λάμβαναν μέρος σε κοινές ασκήσεις με την Αίγυπτο. Η συγκεκριμένη Τουρκική κίνηση προφανώς γίνεται με στόχο την ενίσχυση των δυνάμεων της Αγκυρας στην ανατολική μεσόγειο λόγω της εκρυθμης κατάστασης με τη Συρία. Ωστόσο, η περιοχή που καλύπτεται από τα τουρκικά πολεμικά πλοία είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί σε επιφυλακή και το Ελληνικό σύστημα επιτήρησης. Στην περιοχή ανατολικά της Κύπρου υπάρχουν και Ρωσικά πλοία ηλεκτρονικού πολέμου.
ΓΕΕΘΑ: Τι λέει για την τουρκική κορβέτα που μπήκε σε ελληνικά ύδατα
Ένα άλλο περιστατικό που δημοσιεύθηκε από το newsbomb.gr, ενισχύει την πολύπλευρη κινητικότητα της τουρκικής πλευράς. Το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετική με την 3ημερη "κρουζιέρα" της τουρκική κορβέτας “BAFRA” στα ελληνικά ύδατα.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι εξερχόμενη από το λιμάνι της Σμύρνης, εισήλθε την 13 Οκτωβρίου (19:00) σε Ελληνικά Xωρικά Ύδατα μεταξύ Εύβοιας – Άνδρου και κινούμενη μεταξύ Κέας – Κύθνου, εξήλθε την 13 Οκτωβρίου (22:00) ΝΔ Κύθνου.
Στη συνέχεια κινήθηκε σε Διεθνή Ύδατα Δυτικά Μήλου, ΒΔ Κρήτης, Νότια Κρήτης και με Ανατολική πορεία απομακρύνθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15 Οκτωβρίου εκτός ορίων FIR Αθηνών.
Στη συνέχεια κινήθηκε σε Διεθνή Ύδατα Δυτικά Μήλου, ΒΔ Κρήτης, Νότια Κρήτης και με Ανατολική πορεία απομακρύνθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15 Οκτωβρίου εκτός ορίων FIR Αθηνών.
Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος, καθ'όλη τη διάρκεια του πλου του. Με απλά λόγα έκανε τριήμερη κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά.
Η Τουρκία στην νοτιοανατολική Μεσογείο, εκτός από την Συρία, βρίσκεται αντιμέτωπη με την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραηλ, κατ΄ επέκταση μέχρι το Βερολίνο.
Με τις δύο πιο πάνω τουρκικές κινήσεις μαίνεται ένας στρατιωτικός και διπλωματικός πόλεμος διεμβολισμού του ενός άξονα προς το αντίθετο του. Προς το παρόν οι κινήσεις είναι συμβολικές περισσότερο ψυχολογικού περιεχομένου. Όπως και να έχει όμως, ενδεχομένως η Τουρκία να υποστεί αρνητικότερα τις εξελίξεις αφού με την δημιουργία μίας νέας Συρίας θα έχουμε ίσως την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Αν αντιθέτως, στη Συρία γίνει υπαναχώρηση και τελική επικράτηση του καθεστώτος Ασαντ ή και των διαδόχων του τότε η Τουρκία θα έχει χάσει αρκετούς πόντους στην μάχη για την επικράτηση της νοτιοανατολικής μεσογείου στην οποία θα επικρατήσει ο άξονας Ισραήλ - Κύπρου – Ελλάδος.
Συνοπτικά: Στο πολύ κοντινό παρελθόν, η τουρκική ηγεσία αποφάσισε να παίξει με υπεραισιόδοξα δόγματα (στιλ Νταβούτογλου) που τώρα αντιλαμβάνεται ότι την έχουν εμπλέξει σε παιγνίδια πολύ μεγαλύτερων απαιτήσεων από τις δυνάμεις που πραγματικά η ίδια διαθέτει..
HellasOnTheWeb.Org