Στην καθιέρωση τακτικής συνάντησης τους, δύο φορές το χρόνο, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και Αλβανίας κατά τις συνομιλίες που είχαν σήμερα στην Αθήνα. Παράλληλα, θα εισηγηθούν στις κυβερνήσεις τους την πραγματοποίηση ετήσιας τακτικής διακρατικής διαβούλευσης, με τη συμμετοχή συναρμοδίων κατά περίπτωση υπουργών.
Στη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την κοινή βούληση να προχωρήσει η προεργασία ώστε να υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ, όπως και να διευθετηθούν «σύντομα» οι εκκρεμότητες που αναφέρονται στη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Υπενθυμίζοντας, τέλος, ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, αυριανοί εταίροι στην ΕΕ και γείτονες με κοινά συμφέροντα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική εθνική μειονότητα -ως «γέφυρα φιλίας των δύο λαών»- θα βλέπει τη θέση της να βελτιώνεται, όσο προοδεύει η Αλβανία.
Την επιθυμία να προχωρήσει η Αλβανία στην υπέρβαση των εκκρεμοτήτων ως προς τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, «με βάση τα εθνικά Συντάγματα και το διεθνές δίκαιο» εξέφρασε στις δηλώσεις του και ο Αλβανός ΥΠΕΞ, Εντμοντ Παναρίτι, ο οποίος είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Αυτό το οποίο όμως καθόλου δεν ακούσαμε, ήταν αυτό που εδώ και καιρό ακούγεται στην "πιάτσα" του ΥΠΕΞ. Ότι δηλαδή έχει ήδη επιτευχθεί "σιωπηρή συμφωνία" μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την λειτουργία αλβανικών σχολείων στην χώρα μας. Ισχύει κάτι τέτοιο; Και αν ναι, θα αναγνωρίσουμε μήπως και αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα;
elkosmos.gr