Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

"Να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν" ζητά Γερμανός πολιτικός. AMHN KAI ΠΟΤΕ...

Δίκαιο έχει, αλλά επειδή είναι Γερμανός και έχει "βεβαρυμένο πολιτικό μητρώο", η πρότασή του ακούγεται τουλάχιστον κακόπιστη: Μπροστά στο κύμα προσφύγων, που, μέσω της Ελλάδας, περνούν στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, Γκίντερ Κρινγκς, κάλεσε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τη συνθήκη του Σένγκεν που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση μεταξύ των χωρών-μελών της.
«Οι Έλληνες πρέπει να έχουν την αξιοπρέπεια να εγκαταλείψουν τον χώρο του Σένγκεν σήμερα και όχι αύριο, αφού δεν είναι πρόθυμοι ή δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα σύνορά τους» είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post».
Κατά τον κ. Κρινγκς, η Ε.Ε. δεν μπορεί να βλέπει απαθής «πως οι Έλληνες καταπατούν τους νομικούς κανονισμούς».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, αποφάσισε χθες την αναστολή της επαναπροώθησης προσφύγων στην Ελλάδα για έναν χρόνο.
Για το διάστημα αυτό θα διεκπεραιώνονται στη Γερμανία οι αιτήσεις ασύλου προσφύγων, που, βάσει του «συστήματος του Δουβλίνου», θα έπρεπε να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα ως πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ε.Ε..
Με την αναστολή της επαναπροώθησης ο υπουργός Εσωτερικών προλαμβάνει και επικείμενη απόφαση του ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που είχε αναστείλει τον Σεπτέμβριο του 2009 την επαναπροώθηση Ιρακινού φυγάδα, εξαιτίας της ανεπάρκειας του συστήματος χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. Ενδεχόμενος χαρακτηρισμός της Ελλάδας ως «μη ασφαλούς» χώρας θα περιόριζε δραστικά τις δυνατότητες της Γερμανίας να επαναπροωθεί παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο αριθμός των προς επαναπροώθηση προσφύγων στη Γερμανία είχε φθάσει τους 2.458, αλλά μόνον 55 εξ αυτών παραδόθηκαν στην Ελλάδα. Σε 1.281 περιπτώσεις η διαδικασία χορήγησης ασύλου διεκπεραιώθηκε στη Γερμανία, ενώ οι υπόλοιποι προσέφυγαν στα γερμανικά δικαστήρια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr