Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Από το εγκληματία πολέμου των Σέρβων στους Τσάμηδες.

Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η Αθήνα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία. Κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα online» εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση συνεννόησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση στη γειτονική χώρα.
πολιτικό σκηνικό και οι Τσάμηδες
Ενημερωμένοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι «ο κ. Ράμα τα παίζει όλα για όλα για να έρθει στην εξουσία, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Μπερίσα αισθάνεται ισχυρός και πιστεύει ότι ελέγχει το κράτος». Το πολιτικό περιβάλλον ευνοεί επίσης την ενίσχυση της θέσης μικρότερων ομάδων που θα μπορούσαν να αποκτήσουν ρυθμιστικό ρόλο.
Αυτοί θα μπορούσαν να είναι ακόμη και οι Τσάμηδες.
 Οι οργανώσεις τους έχουν πλέον ουσιαστικά ενωθεί σε έναν σχηματισμό με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (έχουν 2 βουλευτές). Τυπικά δεν συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά διακριτικά υποστηρίζουν την κυβέρνηση Μπερίσα.
Ο αλβανός πρωθυπουργός γνωρίζει ότι καθώς δεν διαθέτει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία χρειάζεται περισσότερες επιλογές. Οι παρατηρητές των τεκταινομένων στην Αλβανία εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να αναβαθμίσει τους Τσάμηδες σε ρυθμιστές των επόμενων εξελίξεων – ιδιαίτερα σε περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε πρόωρες εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, ο εθνικισμός θα αυξανόταν, με πιθανές επιπτώσεις για την ελληνική μειονότητα.

ΠΗΓΗ