Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Θεοφάνεια με το παλαιό στην Κάλυμνο.

Τα σήμαντρα και οι κώδωνες της Ιερας Μονης χτύπησαν κατά τις πρωινές ώρες της 19ης Ιανουαρίου 2011 πανηγυρικά για τη μεγάλη εορτή και πανήγυρη των Θεοφανείων.Κάτω από το τρεμουλιαστό φως των καντηλιων και των πολυελέων του Καθολικου της Μονης με την αρμόζουσα μοναστηριακή τάξη έγινε ο Όρθρος, η τελετή του Μεγάλου Αγιασμου και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία λειτούργησε ο Μητροπολίτης μας. Οι χοροί δε των ψαλτων, τόσο των μοναζουσων όσο και των λαϊκων προσέδωσαν τους ύμνους της Εορτης με τον κατάλληλο βυζαντινό ρυθμό.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας, οι μοναχές με επικεφαλης την Ηγουμένη Γερόντισσα Νεκταρία και οι Ιερομόναχοι του Καθίσματος Αγίου Κυπριανου Βοθύνων Καλύμνου π. Κυπριανός, π. Θεόκλητος, π. Κασσιανός και ο π. Μπόμπαν Μιλένκοβιτς επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητα και πηγαν στο λιμάνι των Βλυχαδιων, όπου μετά την καθιερωμένη δέηση
 και την ανάγνωση του Ιερου Ευαγγελίου ο Μητροπολίτης μας έρριξε τον Τίμιο Σταυρό στην θάλασσα προς αγιασμό των υδάτων παρουσία του αντιδημάρχου κ. Παντελη Ζωίδη και αρκετων αδελφων χριστιανων, οι οποιοι ακολουθουν το παλαιό ημερολόγιο.
Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυραν από τα ύδατα εκ τρίτου τα παιδιά του πλοιάρχου εμπορικου ναυτικου κ. Σακελλαρίου Μαΐλη, τα οποια με μεγάλο σεβασμό παρέδωσαν τον Σταυρό στον Μητροπολίτη και του ασπάστηκαν την δεξιά και τους επέδωσε τους σχετικούς επαίνους, η δε Οσιωτάτη Ηγουμένη της Μονης τους επέδωσε εικόνες και άλλα δωρα.
Μετά την επιστροφή στην Ιερά Μονή η Ηγουμένη και οι μοναχές δεξιώθηκαν τον Μητροπολίτη, τον Ιερό Κληρο, τους Ιεροψάλτας και τους ευλαβεις πιστούς.

ΠΗΓΗ