Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Μυρίζει πετρέλαιο η Κύπρος .

Από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ αναβλύζει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Το κοίτασμα «Κύπρος Α» βρίσκεται μόλις 34 χιλιόμετρα δίπλα, με παρόμοια γεωλογική σύσταση και παρόμοια σεισμογραφικά αποτελέσματα. Μόνο οι πολύ απαισιόδοξοι δεν μπορούν να δουν αυτές τις ασφαλείς ενδείξεις ότι και το «Κύπρος Α» έχει φυσικό αέριο. Στο μεταξύ, οι έρευνες που έγιναν σε 20 χιλιάδες χιλιόμετρα διαδρομές στα 13 οικόπεδα που έχουν προβληθεί προς τα έξω, έδωσαν ισχυρές ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε τέσσερις περιοχές· εντός των οικοπέδων 12, 3, 1 και 4, καθώς και σε ζώνη που δεν έχει οριοθετηθεί ακόμη και γειτνιάζει με την τουρκική ΑΟΖ. Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και υπάρξει πολιτική απόφαση θα έχουμε το δικό μας φυσικό αέριο το 2015.
Τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται, ώστε να συμπληρωθούν οι έρευνες που αφορούν στον περιμετρικό προσδιορισμό του κοιτάσματος, τη χημική του σύσταση και τον τρόπο ανόρυξής του.
 Ένα ζήτημα που εξακολουθεί να υπάρχει, είναι πώς αυτός ο ενεργειακός πλούτος μεταφέρεται στο Βασιλικό ή σε προορισμούς του εξωτερικού προς πώληση. Η συνεργασία με το Ισραήλ πάνω σε αυτό το θέμα, θα λύσει όλα τα προβλήματα.

Τα κοιτάσματα των Dalit, Tamar, Leviathan θα αποδίδουν πολύ σύντομα φυσικό αέριο και όπως μεταφέρεται το αέριο αυτό στο Ισραήλ θα μπορούσε να μεταφερθεί και το δικό μας. Ακολούθως, υπάρχει ο διεθνής αγωγός που περνά μέσω Τουρκίας για να πάει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, βοηθώντας την να απεξαρτηθεί από την απόλυτη ρωσική επιρροή. Σε περίπτωση που το σενάριο με την Τουρκία δεν προχωρήσει, υπάρχει και η λύση· το φυσικό μας αέριο να έρχεται στο Βασιλικό με αγωγό, και με πλοία να πηγαίνει στα λιμάνια της αποστολής του στην Ευρώπη.

Όλα αυτά θα συζητηθούν με το Ισραήλ άμεσα και οι αρμόδιοι προσδοκούν σε λύσεις. Γι' αυτό δεν επιδεικνύεται βιασύνη για τη δεύτερη φάση αδειοδότησης, αφού αναμένουν τη συγκρότηση των υποδομών…

Άλλωστε, εξήγησε ο Σόλων Κασίνης, αμέσως μετά την επιβεβαίωση με γεωτρήσεις των κοιτασμάτων στο «Κύπρος Α», το ενδιαφέρον των μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών θα απογειωθεί. Με αυτή την εξέλιξη, εξηγεί ο Διευθυντής Ενέργειας, όλα τα έξοδα που προγραμματίζει η ΔΕΦΑ και η ΑΗΚ για τερματικό αποϋγροποίησης στο Βασιλικό φαίνονται περιττά.
«Θα πετάξουν 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δικό μας φυσικό αέριο θα μπορεί να έρθει ακόμη και πριν καταφέρουν να κατασκευάσουν το τερματικό στο Βασιλικό», λέγει.

«Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην»
Ο απλός πολίτης σκέφτεται γιατί τότε έγιναν τόσες συνεδρίες, από το 2007, των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής; Γιατί μπήκε σε τόσα έξοδα και μελέτες η ΑΗΚ και η ΔΕΦΑ; Η απάντηση του Διευθυντή Ενέργειας που παρακολουθεί με πλειάδα εκλεκτών συνεργατών τις ενεργειακές εξελίξεις παγκοσμίως, είναι απλή. «Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Η Κύπρος έχει το δικό της φυσικό αέριο και η Νοble Energy μπορεί και θέλει να αρχίσει την άντληση πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι κάποιοι νόμιζαν». Η εκτίμηση, όπως παρουσιάζεται στα διεθνή φόρουμ ενέργειας, είναι ότι το κυπριακό φυσικό αέριο μπορεί να αρχίσει να διατίθεται στο τέλος του 2015. Μιλάμε για φυσικό αέριο από το οικόπεδο 12 και το κοίτασμα «Κύπρος Α». Στα άλλα τρία εντοπισμένα κοιτάσματα τι γίνεται; Ακριβώς το ίδιο. Να βρεθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την ανόρυξή τους και την άντληση του φυσικού αερίου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να εντοπιστεί επακριβώς τι περιέχουν.

Μόνο από το κοίτασμα «Κύπρος Α» η χώρα μας εκτιμάται ότι θα έχει όφελος 500 εκ. ευρώ το χρόνο. Φανταστείτε τι ακολουθεί αν επιβεβαιωθούν και τα άλλα τρία κοιτάσματα. Το κοίτασμα στα όρια της ΑΟΖ της Κύπρου με το Λίβανο και τη Συρία είναι σχεδόν πλήρως επιβεβαιωμένο. Για τα άλλα υπολείπονται έρευνες, αλλά όλες οι ενδείξεις είναι ισχυρότατες, που αγγίζουν σχεδόν τη βεβαιότητα. Όλα, όμως, τα αποδεικνύει η γεώτρηση.

Το βλέμμα στραμμένο στο Ισραήλ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ περιοχές που η χώρα μας δεν θέλει να προχωρήσουν οι έρευνες ή μάλλον δεν τις ανακοινώνει με τίποτε. Τις κρατεί ως επτασφράγιστο μυστικό γιατί υπάρχει φόβος να πυροδοτηθεί τουρκική διεκδίκηση. Αυτό που γίνεται, είναι ανακοινώσεις σε περιοχές όπου τα βρήκαμε με τις γειτονικές χώρες και η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλακεί. Το έκανε, όμως, και ευτυχώς οι Αμερικανοί την προσγείωσαν. Στα παρασκήνιο μεταφέρθηκε διπλωματικά η άποψη ότι η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και έχει δικαίωμα να διαχειριστεί το θαλάσσιο πλούτο της.

Η ίδια η Ε.Ε. είδε μια νέα χώρα-μέλος της να έχει να προσφέρει κάτι πολύ σημαντικό στην Ευρώπη. Η οπτική προς την Κύπρο άλλαξε και θα αλλάξει ακόμη περισσότερο, όσο οι έρευνες και οι γεωτρήσεις θα προχωρούν. Προς το παρόν, το βλέμμα είναι στραμμένο στο Ισραήλ. Έχει σημασία να υπογραφεί συμφωνία συνεκμετάλλευσης του «Κύπρος Α» στα ποσοστά που αναλογούν στην κάθε χώρα. Δηλαδή 80% με 20%. Οι επαφές του Προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ το Μάρτιο θα φωτίσουν ακόμη περισσότερο τον ορίζοντα.

ΠΗΓΗ