Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Rothschild, πίσω από τις κυβερνήσεις…χρηματοδότησε την πρώτη ελληνική κυβέρνηση!

Η μεγάλη επιστροφή των Rothschild είναι γεγονός καθώς η νέα γενιά της πανίσχυρης οικογένειας τραπεζιτών "χτυπά" πλέον δουλειές σε οικονομίες κλειδιά όπως είναι η ινδική και "κλέβει" συμφωνίες από τα χέρια μεγάλων οίκων όπως η Morgan Stanley , η Goldman Sachs και άλλοι. Το γαλλικό σκέλος ανακοίνωσε ήδη μεγάλη αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση που ξεπέρασαν τα 50 δις. ευρώ και δεν αποτελούν παρά κλάσμα μόνο των κεφαλαίων που μπορούν να κινητοποιήσουν οι τραπεζίτες θρύλος. Παράλληλα έχουν έρθει στην επιφάνεια οι πρώτες πληροφορίες που θέλουν τον οίκο να διαμορφώνει τάση εντός της γερμανικής elite για τα επόμενα βήματα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Καλά πληροφορημένες πηγές συμπληρώνοντας πως οι Rothschild επέστρεψαν και στην Βαυαρία, την πρωτεύουσα του γερμανικού καπιταλισμού, αξιώνοντας να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση των νέων ισορροπιών στην Ευρωζώνη που θα καθορίσουν την τύχη της ελληνικής οικονομίας.
 Το 2010 σε μια ακόμα περιφέρεια κλειδί, στην Ινδία έκλεισε τα περισσότερα deals , αξίας μεγαλύτερης των 30 δισ. δολ. ξεπερνώντας όλα τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά σπίτια. Η Ινδία, η επόμενη Κίνα για πολλούς έχει μεγάλη σημασία και διότι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας. Φαίνεται δε ότι καθώς η Goldman "βασιλεύει" στο Πεκίνο οι Rothschild επέλεξαν να στηρίξουν τον αντιδιαμετρικό πόλο οικονομικής και πολιτικής δύναμης στην Ασία, το Νέο Δελχί.

Το Μάρτιο του 2009 ο επικεφαλής της οικογένειας David de Rothschild επισκέφτηκε την Ελλάδα και ξεκίνησε τόσο με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή όσο και με τον σημερινό Γιώργο Α. Παπανδρέου. Επαφές όμως δεν έχει μόνο με τους δύο αυτούς άνδρες ς αλλά και με Έλληνες τραπεζίτες.

*ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ ΔΙΑΛΕΞΗ -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ -ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συνομιλεί με τον οικονομολόγο David de Rothschild , την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο πριν τη διάλεξη του βραβευμένου με Nobel στα οικονομικά Paul Krugman με θέμα την οικονομική κρίση, Αθήνα Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009.

H Rothschild, είναι συνδεδεμένη με τις πρώτες κιόλας στιγμές του ελληνικού κράτους καθώς μέσω του γαλλικού τμήματός της αποτέλεσε την πρώτη τράπεζα που χρηματοδότησε την πρώτη ελληνική κυβέρνηση μετά την απελευθέρωση, το 1832, με εγγύηση των προστάτιδων δυνάμεων. Εννιά χρόνια αργότερα, ο οίκος είναι ένας από τους πέντε ιδρυτικούς χρηματοδότες της Εθνικής Τράπεζας, ενώ είναι αυτός που θα αποζημιώσει την Οθωμανική Πύλη για την επιστροφή ελληνικών εδαφών, με τον Leopold Rothschild να μεταβαίνει ο ίδιος στην Κωνσταντινούπολη με ελληνική φρεγάτα.

Στα πιο... σύγχρονα η Rothschild αποτέλεσε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη τον πρώτο σύμβουλο αποκρατικοποιήσεων, ενώ έχει τρέξει μερικά από τα σημαντικότερα projects στον επιχειρηματικό χώρο τα τελευταία χρόνια, όπως η αναδιοργάνωση και η είσοδος στο χρηματιστήριο της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, η πώληση της Γενικής στην Societe Generale, το deal Tellas - Wind, η ανάπτυξη των δικτύων διανομής αερίου στην ΔΕΠΑ κ.ά.

Μετά το 2004 "παίζει" κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, όπου δραστηριοποιήθηκε στην πώληση του Φοίνικα στην γαλλική Groupama, στην ύψους 1 δισ. ευρώ τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων της Emporiki, στην εξαγορά της βουλγαρικής DZI από την Eurobank, και την πώληση της ΕΛΒΟ από τον Όμιλο Μυτιληναίου.

Γενεές επί γενεών η φημισμένη οικογένεια Rothschild παραμένει πανίσχυρη και κινεί τον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά και της γεωπολιτικής από τους διαδρόμους της εξουσίας τους οποίους έχει κυριολεκτικά χτίσει. Διακόσια πενήντα 250 χρόνια ιστορίας γιγαντώνουν το εκτόπισμα των πανίσχυρων τραπεζιτών. Με κλάδους της οικογένειας στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη ασκεί τεράστια επιρροή σε ονόματα ορόσημα όπως η Goldman Sachs καθώς συχνά αποτελεί μυστικοσύμβουλό τους Από το 2005 και μετά η γαλλική οικογένεια πήρε στον έλεγχό της και τις δραστηριότητες της αγγλικής οικογένειας και παράλληλα αποσύρθηκε τουλάχιστον από το προσκήνιο των αγορών πετρελαίου και χρυσού.

Για τους γνωρίζοντες την ιστορία των Rothschild, το ευγενές μέταλλο ήταν ένα έμβλημα. Πάνω από δύο αιώνες ήταν πρωταγωνιστές στην εν λόγω αγορά και διαμέσου αυτής έκαναν γνωστό το όνομά τους στον επιχειρηματικό κόσμο της Ευρώπης για να επεκταθούν αργότερα και σε άλλες δραστηριότητες. Η περιουσία τους άρχισε να γιγαντώνεται την εποχή που έβγαζαν λαθραία απ’ τη Μάγχη μεγάλες ποσότητες χρυσών νομισμάτων για να χρηματοδοτήσουν την εκστρατεία του Δούκα του Wellington και το θρίαμβό του στο Βατερλό επί του Ναπολέοντα τον οποίο, όπως αποδείχθηκε, επίσης δάνειζαν. Είναι άλλωστε διάσημοι για το γεγονός ότι από το Λονδίνο χρηματοδότησαν την αμερικανική επανάσταση που εδίωξε του άγγλους από τον Νέο Κόσμο. Το μότο «Ενότητα - Ακεραιότητα - Εργατικότητα» που αναγράφεται στον οικογενειακό θυρεό είναι από τα λίγα εμφανή στοιχεία για τους Rothschild . Το ύψος της συνολικής περιουσία τους δεν είναι γνωστό και ούτε έχει πολύ σημασία συγκρινόμενο με το εκτόπισμα και την επιρροή που έχουν στην παγκόσμιο οικονομία.

Όλα ξεκίνησαν από τον Mayer Amschel Rothschild, τον γιο ενός περιοδεύοντος δανειστή και χρυσοχόου που άνοιξε την επιχείρησή του στα μέσα του 18ου αι. στο εβραϊκό γκέτο της Φρανκφούρτης καταφέρνοντας να γίνει ένας πετυχημένος τραπεζίτης . Μετέφερε την πείρα του στους γιους του, από τους οποίους τέσσερις έστειλε σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε να εκμεταλλευτούν την άνοδο του καπιταλισμού και την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου. Ο Nathan πήγε στο Λονδίνο, ο James στο Παρίσι, ο Saloman στη Βιέννη και ο Carl στη Νάπολι.

Από τις επιχειρήσεις τους, οι σημαντικότερες ήταν αυτές στο Παρίσι και το Λονδίνο, οι οποίες εξελίχθηκαν σε συνεργασία η μία με την άλλη. Το αγγλικό τμήμα αποτέλεσε την αιχμή στις επιχειρήσεις και το γαλλικό στη φιλανθρωπία, τις τέχνες και τον οίνο.

Όταν συνταξιοδοτήθηκε το 2004 ο πρόεδρος του αγγλικού βραχίονα Sir Evely de Rothschild και καθώς το 1996 είχε αυτοκτονήσει ο γιος του και κληρονόμος Amschel, ο έλεγχος περιήλθε στην γαλλική πλευρά. Στον βαρόνο David de Rothschild, γιο του Guy, o οποίος είναι επικεφαλής των γαλλικών επιχειρήσεων.

Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από τις επιχειρήσεις της οικογένειας προέρχεται από τη συμβουλευτική γύρω από εξαγορές δηλαδή το investment banking. Και φιγουράρει πλέον στις κορυφαίες θέσεις .

Μεταξύ των σημαντικότερων επιχειρήσεων της οικογένειας είναι και η LCF Rothschild Group, η οποία εδρεύει στη Γενεύη και την ίδρυσε ο Edmond de Rothschild, της γαλλικής οικογένειας, σήμερα δε έχει επεκταθεί σε 15 χώρες. Στον όμιλο ανήκουν οι εταιρείες Banquee Privee Edmond de Rothschild SA, La Compagnie Benjamin de Rothschild SA και COGIFRANCE. Παρ’ όλο που ο όμιλος έχει ως βασικό αντικείμενο τα χρηματοοικονομικά, με εξειδίκευση στο asset management και την επενδυτική τραπεζική, οι δραστηριότητές του επεκτείνονται στην παραγωγή οίνου (με κτήματα στο Μπορντώ, τη Ν. Αφρική και την Αργεντινή), μαζί με πολυτελή ξενοδοχεία και αγώνες yacht.

Ο Simon de Rothschild, γιος του Robert de Rothschild, είναι επικεφαλής της Canadian Northern Railway και των θυγατρικών της, καθώς και μίας σειράς άλλων εταιρειών στον εξορυκτικό και βιομηχανικό τομέα. O Jacob Rothschild είναι ο πρόεδρος της RIT Capital Partners.

Mayer Amschel Rothschild: (1743 - 1812), Ιδρυτής της οικογενειακής επιχείρησης

Ορφανός από τα 12 του, αναγκάστηκε να παλέψει για την επιβίωσή του με όπλο το καλό όνομα που άφησε στη Φρανκφούρτη ο πατέρας του. Αυτοδίδακτος, θα κάνει καριέρα ως έμπορος νομισμάτων και μεταλλίων, φτάνοντας να δανείζει κυβερνήσεις και να διαπραγματεύεται εμπορεύματα. Μία από τις πολλές αρχές του που άφησε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές και οι οποίες ως φαίνεται την τηρούν είναι: «να αρκείσαι σε λιγότερα κέρδη προκειμένου να εξασφαλίσεις τους μακροπρόθεσμους επιχειρηματικούς δεσμούς.

David de Rothschild (γεν. 1942): Επικεφαλής της γαλλικής οικογένειας

Πλέον θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς επικεφαλής του συνόλου της οικογένειας καθώς διατηρεί τον έλεγχο των επιχειρήσεων τόσο της γαλλικής όσο και της αγγλικής οικογένειας, μέσα από την NM Rothschild & Sons. Έχει επιβιώσει από δύο καταστροφές. Η πρώτη αφορούσε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς γεννήθηκε στη Ν. Υόρκη μετά την καταστροφή του πατρικού του στο Παρίσι από τη Luftwaffe και τη μετανάστευση της μητέρας του στις ΗΠΑ και το δεύτερο την εθνικοποίηση της γαλλικής χρηματοοικονομικής αυτοκρατορίας, της Banque Rothschild από την κυβέρνηση Μιτεράν. Ο David και τα ξαδέρφια του έκαναν μία νέα αρχή με την PO Gestion, κατόπιν μετονομασθείσα σε PO Banque και αργότερα Rothschild & Cie Banque

Jacob, 4ος Βαρόνος Rothschild : (γεν. 1936), Επικεφαλής της αγγλικής οικογένειας

Πρόεδρος της ΝΜ Rothschild πριν παραιτηθεί το 1980 για να διευθύνει το Rothschild Investment Trust. Προήδρευσε επίσης του National Heritage Memorial fund κάνοντας δωρεές ύψους 1,2 δισ. στερλινών. Αποκατέστησε το Waddesdon Manor, την οικογενειακή οικία και επίσης είναι επικεφαλής του Yad Hanadiv, του οικογενειακού ιδρύματος που εδρεύει στο Ισραήλ και το οποίο έχει δωρίσει τα κτίρια της Κνεσέτ και του ανωτάτου δικαστηρίου στο κράτος.

ΕΠΤΑ ΓΕΝΕΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

• 1760 Ο ορφανός Mayer Amschel Rothschild ξεκινάει στη Φρανκφούρτη επιχείρηση νομισμάτων και μεταλλίων.

• 1789 Ο Mayer ορίζεται πράκτορας του William IX του Hanau.

• 1798 Ο γιος του Mayer, Nathan αφήνει τη Φρανκφούρτη για να γίνει έμπορος υφασμάτων στο Manchester.

• 1812 Ο αδελφός του Nathan, James δημιουργεί τραπεζικό οίκο στο Παρίσι.

• 1815 Το αγγλικό υποκατάστημα των Rothchild προμηθεύει χρυσό στον Δούκα του Wellington για τον πόλεμο κατά του Ναπολέοντα.

• 1820 Ο αδελφός του Nathan, Salomon εγκαθίσταται στη Βιέννη. Ο αδελφός του, Carl αρχίζει επιχείρηση στη Νάπολι.

• 1836 Πεθαίνει ο Nathan.

• 1840 Η ΝΜ Rothschild and Sons γίνεται μία από τις μεσίτριες χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας.

• 1850 Χτίζονται τεράστιες επαύλεις. Εξαγοράζονται οι αμπελώνες Μπορντώ στο Mouton και το Laffite.

• 1875 Ο Lionel de Rothschild χρηματοδοτεί τη βρετανική συμμετοχή για την κατασκευή της διώρυγας του Suez.

• 1887 Οι Rothschild χρηματοδοτούν τη δημιουργία του οίκου εμπορίας διαμαντιών De Beers.

• 1901 Χωρίς άνδρες κληρονόμους, η δυναστεία της Φρανκφούρτης φτάνει στο τέλος της.

• 1929 Αρχίζουν δύσκολα χρόνια για την οικογένεια. Καταρρέει η Wall Street, ενισχύονται οι Ναζί στην Ευρώπη.

• 1960 Η οικογένεια στρέφεται προς τις ΗΠΑ. Δημιουργείται η Rothschild Inc.

• 1981 Η Γαλλία εθνικοποιεί τον πετυχημένο τραπεζικό οίκο με έδρα το Παρίσι αλλά η οικογένεια, μη αποδεχόμενη την ήττα, ξεκινά νέα επιχείρηση.

• 1985 Οι Rothschild είναι σύμβουλοι σειράς αποκρατικοποιήσεων στη Βρετανία. Μεταξύ αυτών για την British Gas.

• 2004 Η ΝΜ Rothschild and Sons περνάει στον έλεγχο της γαλλικής οικογένειας, Αργότερα ανακοινώνει την αποχώρησή της από την αγορά χρυσού.

• 2007 Πλέον μία διεθνής τραπεζική δυναστεία, οι Rothschild δραστηριοποιούνται σε 40 χώρες.

*Κεντρική φωτογραφία: Ο πρόεδρος του ομίλου Rothschild, David de Rothschild, κατά την άφιξη του στο Μέγαρο Μαξίμου πριν την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009.


ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2