Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Τίμησαν τους ηρωικούς νεκρούς της μάχης του Λεωνιδίου

Με μια σεμνή και λιτή τελετή, τιμήθηκαν την Κυριακή 23 Ιανουαρίου οι υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντες οπλίτες, κάτοικοι και καταδρομείς αγωνιζόμενοι εναντίον των κομμουνιστοσυμμοριτών στις μάχες του Λεωνιδίου και του Αγίου Βασιλείου Πάρνωνος την 21η Ιανουαρίου 1949. Στον χώρο του παλιού μύλου στο Λεωνίδιο Κυνουρίας όπου έλαβε χώρα η φονική μάχη τελέσθη η επιμνημόσυνη δέηση και στην συνέχεα ακλούθησε προσκλητήριο νεκρών.
Δεκάδες κάτοικοι της πόλης παρευρέθησαν στην σεμνή αυτή τελετή, καθώς και τιμητικό άγημα συλλόγου εφέδρων Καταδρομέων , σε αντίθεση με την δημοτική αρχή της πόλης που έλαμψε δια της απουσίας της.
Η σημασία της διπλής μάχης στο Λεωνίδιο και στον Άγιο Βασίλειο το 1949 είναι μεγάλη, καθώς υπήρξε η συντριβή των κομμουνιστοσυμμοριτών στην Πελοπόννησο.
Ο ΔΣΕ εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση με σκοπό την κατάληψη, λεηλασία και καταστροφή του Λεωνιδίου, κάτι το οποίο απετράπη λόγο της ηρωικής αντίστασης των κατοίκων και του Εθνικού Στρατού, αλλά και λόγω λανθασμένης συνεννόησης των καπετάνιων του ΔΣΕ μεταξύ τους.
Τελικώς η πόλη σώθηκε, και οι συμμορίτες αποσύρθηκαν στο χωριό Άγιος Βασίλειος 15 χλμ από το Λεωνίδιο πιστεύοντας πως λόγω του ορεινού όγκου και του χιονιού είναι ασφαλείς.
Εκεί έγινε η επίθεση από τους ηρωικούς άνδρες των Λ.Ο.Κ της Γ' και Δ' Μοίρας Καταδρομών οι όποιοι μέσα στην νύχτα διένυσαν 35 χλμ μέσα στο χιόνι διασχίζοντας τον Πάρνωνα ως το Λεωνίδιο, και από εκεί 15 χλμ ως τον Άγιο Βασίλειο. Οι ένδοξοι Λοκατζήδες αιφνιδίασαν πλήρως του συμμορίτες με αποτέλεσμα τον πλήρη αφανισμό τους και την οριστική διάλυση των ερυθρών συμμοριών στην Πελοπόννησο.