Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Παρέμβαση των ΗΠΑ στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας. Η ΗΠΑ υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου Σαλί Μπερίσα.

Η μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση που οργανώνεται σήμερα στα Τίρανα από την αντιπολίτευση έδωσε την ευκαιρία στην αμερικανική πρεσβεία να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας, απευθύνοντας έκκληση στα πολιτικά κόμματα να αποφύγουν τη χρήση βίας. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η πρεσβεία των ΗΠΑ υποστηρίζει απόλυτα κάθε δικαίωμα για την ελευθερία της έκφρασης και των συγκεντρώσεων για όλους τους πολίτες της Αλβανίας», αλλά τονίζει ότι «τις τελευταίες ημέρες η ρητορική και η σκληρή γλώσσα ορισμένων πολιτικών ηγετών ενθαρρύνει και προτείνει υποστήριξη για πράξεις βίας και αποσταθεροποιητικές ενέργειες». «Τέτοια γλώσσα είναι απαράδεκτη» καταλήγει η αμερικανική πρεσβεία, προκαλώντας ερωτηματικά για το ύφος της ανακοίνωσης.
Η σημερινή διαδήλωση οργανώνεται με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης ύστερα από το πολιτικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Ιλίρ Μέτα. Ο τηλεοπτικός σταθμός «Top Channel» είχε μεταδώσει βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο κ. Μέτα να ζητά από τον τότε υπουργό Οικονομίας Ντρίταν Πρίφτι να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για την ανάθεση της κατασκευής ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρεία.

Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, το βίντεο τραβήχτηκε εν αγνοία του κ. Μέτα κατ΄ εντολήν του κ. Πρίφτι. Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε για να βοηθήσει, όπως είπε, το έργο της δικαιοσύνης που ανέλαβε να ξεκαθαρίσει τη βρώμικη αυτή ιστορία. Υποστηρίζει ότι το βίντεο είναι πλαστό και ότι κατασκευάστηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση για να τον καταστρέψει πολιτικά. Ο κ. Μέτα ηγείται ενός μικρού αριστερού κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον κ. Μπερίσα.

Η σημερινή διαδήλωση στα Τίρανα θέτει σε σκληρή δοκιμασία την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, που δέχεται κατηγορίες για διαφθορά. Στελέχη της κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει ότι ορισμένα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν επεισόδια και να επιτεθούν σε κυβερνητικά κτίρια. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντι Ράμα έχει ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σχόλιο: Δεν κατάλαβαν οι Αλβανοί, ότι ναι μεν θα είχαν την βοήθεια των Αμερικανών με το εβραϊκό λόμπι να καταλάβουν σημαντικά εδάφη των Σέρβων, αλλα από την άλλη η ελευθερία της χώρας χάθηκε παντελώς.  
Η παγκόσμια δικτατορική διακυβέρνηση απλώνει τα πλοκάμια της.

ΠΗΓΗ