Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας μέσα από τις τηλεοπτικές σαπουνόπερες .

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στη Βουλγαρία δίνει "ραντεβού" με τις… τηλεοράσεις του, όταν αρχίζουν τα επεισόδια τουρκικών τηλεοπτικών σειρών, με κοινωνικό-συναισθηματικό περιεχόμενο, των γνωστών "σαπουνόπερων" και δεν χάνει ούτε λεπτό από τα όσα διαδραματίζονται στα νέα επεισόδια των σειρών. Σύμφωνα με όσα τονίζονται σε δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας "Der Standard", αποσπάσματα του οποίου αναφέρονται στην ιστοσελίδα "Sofia News Agency", οι τουρκικές "σαπουνόπερες" έχουν κατακτήσει το τηλεοπτικό κοινό όχι μόνο της Βουλγαρίας, αλά όλων των βαλκανικών χωρών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που προκύπτουν από το εν λόγω δημοσίευμα, οι σειρές αυτές φαίνεται πως "ασκούν" - κατά έναν ιδιόμορφο τρόπο - και.. εξωτερική πολιτική,
 αφού κατάφεραν να αντιστρέψουν την όποια αρνητική εικόνα, ενδεχομένως να υπήρχε στις βαλκανικές χώρες για την Τουρκία, από την εποχή όπου οι χώρες των Βαλκανίων ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Το 2010, 70 τουρκικές "σαπουνόπερες" πωλήθηκαν σε χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ο διευθυντής του τουρκικού ομίλου "Kalinos Holding", Φιράτ Γκιουλντέν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Sofia News Agency". Ο όμιλος, είναι υπεύθυνος για το 80% του συνόλου των πωλήσεων των τουρκικών "σαπουνόπερων" στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλντέν, ένα επεισόδιο μιας τέτοιας τηλεοπτικής σειράς κοστίζει από 20.000 μέχρι 500.000 δολάρια. Εν τω μεταξύ, σύντομα αναμένεται η σειρά "Binbir Gece" (στην ελληνική τηλεόραση προβάλλεται με τον τίτλο "Χίλιες και μία νύχτες") να πωληθεί στην Ουκρανία, είπε ο κ. Γκιουλντέν και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη αγορά για τις τουρκικές "σαπουνόπερες" είναι η Μέση Ανατολή, κατέχοντας μερίδιο 60% επί του συνόλου των πωλήσεων.

zougla
ΠΗΓΗ