Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Τουρκικό υποβρύχιο έκοβε βόλτες στην... Τζιά.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία ήλθε στην Βουλή των Ελλήνων, με ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή. Πρόκειται για τις περιπέτειες ενός υποβρυχίου – που όλα δείχνουν ότι ήταν τούρκικο – στον βυθό του Αιγαίου.
Τα γεγονότα έλαβαν χώρα την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, όταν το υποβρύχιο εντοπίστηκε από ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία είχαν σηκωθεί για ασκήσεις ρουτίνας. Το υποβρύχιο όχι μόνο ήταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και δεν ήταν τηρούσε τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης των διεθνών υδάτων, αφού ήταν κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιστοτόπου defencenet.gr το οποίο έφερε στην επιφάνεια το όλο περιστατικό, τα ελληνικά ελικόπτερα εγκλώβισαν το τουρκικό υποβρύχιο, το οποίο μάλιστα κινδύνευσε.
 Για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, άλλα ελληνικά ελικόπτερα που έφτασαν στην περιοχή, “έδειξαν” ουσιαστικά “τον δρόμο” στο τουρκικό υποβρύχιο για να φύγει από τα άγνωστα κι επικίνδυνα γι' αυτό νερά.
Ο κ. Κοραντής στην ερώτησή του όμως, δεν ασχολείται με το στρατιωτικό αλλά με το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης. Και αναφέρει; “λίγες μόνον ημέρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ και τις παραβιάσεις εκ μέρους τουρκικών αεροσκαφών που σημειώθηκαν την παραμονή και την επομένη αυτής, σηματοδοτεί μία νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες «αβλαβείς διελεύσεις» τουρκικών πολεμικών σκαφών επιφανείας έξω από το Σούνιο και την Κέα.”

Μήπως τρόμαξαν τόσο πολύ από τις ... επισημάνσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τις εναέριες παραβιάσεις και άρχισαν τις υποβρύχιες, έτσι για να μην τους την λέμε;

Η ουσία όμως της υπόθεσης δεν βρίσκεται εκεί. Βρίσκεται στο ότι, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός. Όταν πριν κάποιο καιρό, ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί την χώρα μας, είχε ζητήσει από τους Έλληνες δημοσιογράφους να μην κάνουν ιδιαίτερο θέμα για τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίου, να μην λειτουργούν όπως είπε ως ... “γραφείο τύπου” του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Τότε έλαβε την πρέπουσα απάντηση. Φαίνεται όμως, ότι αφού οι Έλληνες δημοσιογράφοι εξακολουθούν να κάνουν την δουλειά τους, κάποιοι λαμπροί εγκέφαλοι πίστεψαν ότι για να ... ικανοποιηθεί ο Ερντογάν, θα ήταν αρκετό το να μην δίνονται πληροφορίες από το ίδιο το υπουργείο!

Αυτό ακριβώς θέλει να επισημάνει και ο βουλευτής επικρατείας του ΛΑΟΣ ρωτώντας τον υπουργό εάν θεωρεί ότι η ενημέρωση των ελλήνων πολιτών για το συμβάν υπήρξε η πρέπουσα; Μάλιστα, κάποιοι δεν διστάζουν να πουν ότι το ΓΕΕΘΑ προσπάθησε να ... καλύψει την όλη υπόθεση, παρουσιάζοντας μια άσκηση (η οποία ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα).

Επί τρεις ημέρες, αναφέρει το defencenet.gr κάποιοι προσπαθούσαν να αποσιωπήσουν το γεγονός, λέγοντας ψέμματα.
Εμείς αναρωτιόμαστε προς ποιού το συμφέρον είναι το να κρύβονται τέτοιου είδους περιστατικά; Της χώρας μας; της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή;

Ή αποκλειστικά της Τουρκίας; Εκτός εάν θέλει να συμπεριλάβει κανείς στις πιθανές απαντήσεις και το συμφέρον μιας κυβέρνησης, η οποία “επένδυσε” στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ και δεν θέλει να δει πόσο εύκολα γελοιοποιείται η δήθεν ξεκάθαρη ... εθνική στάση που πήρε.

Γιατί τελικά αυτό πιστεύουμε ότι συμβαίνει. Οι άνθρωποι νοιάζονται λιγότερο για την ασφάλεια της χώρας, από ότι νοιάζονται για τα ... γκάλοπ, που ίσως έδειχναν κάποια κάμψη, με την σφαλιάρα αυτή – εάν έτσι είναι τα πράγματα – που δέχθηκε προσωπικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πήγε τους τα είπε και την άλλη μέρα αυτή, όχι μόνο πέταξαν πάνω από τα νησιά, αλλά έστειλαν και ένα υποβρύχιο μέχρι τις ακτές της Αττικής. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, το λυπηρότερο δεν είναι η ίδια η στάση της κυβέρνησης, αλλά η στάση αξιωματικών, οι οποίοι αποφασίζουν να βάλουν την καριέρα τους, πάνω από την τιμή τους και ψευδολογούν.

Του Δημήτρη Παπαγεωργίου