Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Στημένες οι διαρροές για το τουρκικό σχέδιο εισβολής στα Ελληνικά νησιά; – Επιφυλακτικότητα στο Υπουργείο Άμυνας και στο ΓΕΕΘΑ.

Τις παραμέτρους, τα σενάρια και τις επιπτώσεις που μπο­ρεί να έχει για την Ελλάδα η προχθεσινή αποκάλυψη του ναυτικού σκέλους του σχεδί­ου πραξικοπήματος και αναταρα­χής «Βαριοπούλα»,που σχεδία­ζαν οι σκληροπυρηνικοί στρατιωτικοί στην Αγκυρα εις βάρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περίο­δο 2002-2003, εξετάζουν ενδελεχώς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ.
Οι πρώτες εκτιμήσεις στρατιωτικών όλων των κλάδων, με τους οποίους μίλησε χθες η «Δημοκρατία», επικεντρώνονται σε τρία ση­μεία, καθώς οι συνομιλητές μας γενικώς είναι εξαιρετικά επιφυλα­κτικοί για τους βαθύτερους και πιο ουσιαστικούς σκοπούς και προθέ­σεις των Τούρκων.
Διαχρονική απειλή
Πρώτον, στο timing της αποκάλυ­ψης των λεπτομερειών του σχε­δίου. Δηλαδή ενώ έχει ξεκινήσει η δίκη των περίπου 200 στρατιω­τικών πρωτεργατών του σχεδίου πραξικοπήματος, ενώ έχουμε εισέλθει σε προεκλογικό έτος, καθώς οι εκλογές θα γίνουν τον προ­σεχή Ιούνιο, και σε επίπεδο σημει­ολογικό, λόγω των (δικαιολογη­μένων) ελληνικών ευαισθησιών σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τη 15η επέτειο των Ιμίων, με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί στις συνει­δήσεις των Ελλήνων.

Δεύτερον, σε καθαρά επιχειρη­σιακό επίπεδο αποδεικνύει πλέον περίτρανα και με τον πιο κατηγο­ρηματικό τρόπο αφενός ότι το σχέ­διο «Βαριοπούλα», που αρχικά εί­χε «αποκαλυφθεί» ότι περιλάμβανε σενάρια έντασης στον Εβρο και γε­νικότερα στη Θράκη, έχει και ναυτικό σκέλος με αντικειμενικό σκο­πό τρία ελληνικά νησιά. Το γεγο­νός αυτό, σύμφωνα πάντα με τους στρατιωτικούς, φανερώνει τον δια­χρονικό στρατιωτικό στόχο-απειλή των Τούρκων της κατάληψης ελλη­νικών νησιών του Αιγαίου, ακόμα και εν έτει 2002-2003!

Τρίτον, σε πολιτικό και διπλω­ματικό επίπεδο προβληματίζει το γεγονός ότι μεταξύ των στόχων που αποκαλύφτηκαν στο σχέδιο περι­λαμβανόταν και η Λέρος. Ενα με­γάλο νησί, με πολύ πληθυσμό, αε­ροδρόμιο, ναυτική βάση και ισχυ­ρότατες δυνάμεις, που σε περίπτω­ση προσβολής «βαράνε στο ψαχνό αμυνόμενες του πατρίου εδάφους», όπως χαρακτηριστικά ελέχθη από έναν εκ των συνομιλητών μας. Δεν είναι ακατοίκητη, όπως τα Ίμια.

Επομένως, αν και από στρατιωτικής πλευράς είναι εξαιρετικά δύ­σκολος στόχος για vα προσβληθεί, καθώς είναι βέβαιο ότι η Τουρκία «θα ματώσει», ακριβώς η αποκάλυψη ενός τέτοιου «στόχου» βοηθεί τα μέγιστα τη σκακιέρα στο εσωτερι­κό της Τουρκίας, ο μεν Ερντογάν επισείοντας τις αποκαλύψεις αυτές σε όλα τα διεθνή φορουμ ρίχνει τα βά­ρη στους «κακούς» στρατιωτικούς και στο τι αγώνα έχει αυτός να κά­νει για να τους ελέγξει οπότε… «βοηθείστε με και εσείς λιγάκι», το δε στρατιωτικό κατεστημένο ρίχνει τα βάρη στους συλληφθέντες πραξικοπηματίες διατηρώντας έτσι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των προ­νομίων που έχει αποκτήσει εδώ και δεκαετίες.
Το γεγονός ότι στο σχέ­διο αυτό, όπως αποκαλύφτηκε, θα έπαιζε ρόλο και ο (τουρκικός) Τύ­πος κάνει το τελευταίο πιο εύκολα «χωνευτό» τόσο στο εσωτερικό της γείτονος όσο και στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ