Ο ισραηλινός στρατός απέφυγε τα τελευταία χρόνια να πραγματοποιήσει έρευνες για τον θάνατο παλαιστινίων αμάχων από ισραηλινά πυρά, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν κλίμα ατιμωρησίας, αναφέρεται σε έκθεση της ισραηλινής οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem.
"Οι στρατιώτες που σκοτώνουν Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη συνήθως δεν οφείλουν να λογοδοτήσουν, ακόμη και αν οι συνθήκες δημιουργούν σοβαρές υποψίες για εγκληματική ενέργεια...Αυτή η πολιτική που επιτρέπει στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς να ενεργούν κατά παράβασιν του νόμου ενθαρρύνει μια στάση αυθαιρεσίας και δείχνει κατάφωρη περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής", αναφέρεται στην έκθεση της ισραηλινής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2006 μέχρι το 2009, ο στρατός δεν άνοιξε παρά 23 έρευνες επί των 148 περιπτώσεων που καταγράφηκαν από την B'Tselem και κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 288 παλαιστίνιοι πολίτες. Για 41 από αυτές αποκλείσθηκε εκ προοιμίου η διεξαγωγή έρευνας, ενώ η απόφαση εκκρεμεί για ακόμη 84.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι δεν διατυπώθηκαν κατηγορίες κατά κανενός από τους στρατιώτες που είχαν εμπλακεί σε περιστατικό που ερευνήθηκε. Κατά τη διάρκεια της υπό εξέτασιν περιόδου, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν 1.510 Παλαιστίνιους, 617 από τους οποίους δεν είχαν εμπλακεί σε εχθροπραξίες.
Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα θύματα της ισραηλινής επίθεσης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 Παλαιστίνιοι τον χειμώνα 2008-2009.
Σύμφωνα με την B'Tselem, αυτή η σχετική ατιμωρησία των ισραηλινών στρατιωτών βασίζεται στο γεγονός ότι το Ισραήλ θεωρεί, από το 2000 και την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, ότι βρίσκεται σε "ένοπλη σύρραξη" στα παλαιστινιακά εδάφη, αν και σχετική ηρεμία επικρατεί πολλά χρόνια τώρα στη Δυτική Οχθη.
Εξάλλου, "στις σπάνιες περιπτώσεις που λαμβάνεται η απόφαση για την έναρξη έρευνας, αυτό γίνεται καθυστερημένα, γεγονός που βαρύνει αρνητικά στην αποτελεσματικότητα της έρευνας", σύμφωνα με την έκθεση.
Οταν ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης, ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι οι περισσότερες από τις υποθέσεις που εγείρονται από την έκθεση της B'Tselem περιλαμβάνονται σε προσφυγή της ΜΚΟ προς το Ανώτατο Δικαστήριο και καλεί την οργάνωση "να περιμένει την απόφαση του Δικαστηρίου".