Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Αλβανία –Ελλάδα: Ο Στρατιωτικός νόμος είναι ακόμη σε ισχύ

Επίσημο έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, εστάλη στην πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα, στις 28 Ιουνίου 1999, όπου φαίνεται σαφώς η ελληνική θέση για την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών.

Η επιστολή η οποία εστάλη στην αγγλική γλώσσα, διαψεύδει τις δηλώσεις που έγιναν, χθες, από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είπε ότι ο νόμος του πολέμου έχει αφαιρεθεί από την Ελλάδα το 1987, σημειώνει το δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας ‘Αιών’.
Η επιστολή με ημερομηνία 28 Ιουνίου 1999 γράφει:
«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ως απάντηση στην ανησυχία της Αλβανικής Πρεσβείας, δηλώνει ότι ο αριθμός του νόμου 2636 του 1940 και ο νόμος υπ’ αριθμόν 4560 του 1966 είναι ακόμη σε ισχύ».
Η χρονολογία αυτής της επιστολής είναι μετά τον Αύγουστο του 1987, οπότε η ελληνική κυβέρνηση με διάταγμα της κυβέρνησης Παπανδρέου, κατάργησε την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία.
Επιπρόσθετα, αυτή η πράξη χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, γιατί μια τέτοια αναγνώριση θα πρέπει να εκδοθεί κατόπιν απόφασης του Κοινοβουλίου ή με διάταγμα του προέδρου της Δημοκρατίας.
Η αίτηση αυτή έγινε τρία χρόνια μετά τη σύναψη της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας με τον πρώην πρόεδρο , Σαλί Μπερίσα, μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.
Αλλά το έγγραφο το οποίο παρουσιάζεται σήμερα, και το οποίο βρίσκεται στα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών από το 1999, δείχνει ότι η φιλία και η συνεργασία βρίσκεται ακόμη κάτω από τη σκιά της εμπόλεμης κατάστασης.
Η άρθρωση από την αλβανική διπλωματία για την κατάργηση αυτού του νόμου, έρχεται για δεύτερη φορά, μετά παρόμοιο αίτημα στην Ελλάδα, – το οποίο δεν δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης- που έγινε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι.
Η αλβανική κυβέρνηση επιμένει – πέρα από όλα αυτά- να αποσυρθεί αυτή η απόφαση νόμιμα, δηλαδή από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή θα φέρει πολλές συνέπειες, επειδή η εμπόλεμη κατάσταση είναι συνδεδεμένη με πολλά προβλήματα, όπως των τσαμουριωτών- Τσάμηδων, τις ιδιότητες και τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πλευρά.
Αλλά όπως με θάρρος η αλβανική κυβέρνηση πρόβαλε το ζήτημα αυτό, έτσι θα μπορούσε να το διευθετήσει, τόσο για τους τσάμηδες όσο και για τα θαλάσσια σύνορα.
Ιδιαίτερα, σε μια εποχή που η Ελλάδα από τον Ιανουάριο αναλαμβάνει ως χώρα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας φιλοδοξεί να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο, σημειώνει η αλβανική εφημερίδα.
ΑΠΟΔΟΣΗ Βαλκανικό Περισκόπιο


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/358343/alvania-–ellada-o-stratiotikos-nomos-einai-akomi-se-ishy#ixzz4u2v17Cmg