Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας εμφανίστηκαν εξτρεμιστικοί πυρήνες

«Ισχυρό» το Ισλαμικό Κράτος στο Κόσοβο – Δύσκολο να ξεριζωθεί ο τζιχαντισμός
Ισχυρά ερείσματα έχουν οι τζιχαντιστές στο Κόσοβο, ιδιαίτερα μεταξύ των χαμηλότερων μορφωτικών στρωμάτων.
  
Αλβανικό δημοσίευμα την Τρίτη που στηρίζεται
σε Εισήγηση του Κέντρου Μελετών για την Ασφάλεια στο Κόσοβο, αναφέρει ότι ο δρόμος για την πλήρη εξαφάνιση του προσηλυτισμού στον εξτρεμισμό στη χώρα είναι μακρύς.
Όπως γράφει η αλβανική εφημερίδα Κόχα Γιον, στηριζόμενη στην Εισήγηση, οι περισσότεροι Κοσοβάροι που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος περιέχονται από περιοχές με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Οι άνθρωποι αυτοί, που «αδυνατούν να σκεφτούν ανεξάρτητα», είναι επιρρεπείς στα ισλαμιστικά κηρύγματα.
Σύμφωνα με την Εισήγηση που επικαλείται η εφημερίδα, πέντε είναι οι ιμάμηδες στο Κόσοβο που ευθύνονται για τους περισσότερους προσηλυτισμούς στο Ισλαμικό Κράτος.
Οι ιεροκήρυκες αυτοί, που άπαντες προσήχθησαν στις Αρχές, αν και δεν καλούν ευθέως τους πιστούς στον τζιχάντ, συμβάλλουν στη στρατολόγησή τους με τα όσα διδάσκουν στα τζαμιά.
Εκατοντάδες Αλβανοί μουσουλμάνοι από τα Σκόπια, το Κόσοβο και την Αλβανία εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος. Χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο των Σκοπίων για να μεταβούν στην Τουρκία και από εκεί οδικώς έφταναν στα σύνορα με τη Συρία.
Πολλοί από τους Αλβανούς που πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής και πρωταγωνίστησαν σε ανείπωτες αγριότητες, έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους και έχουν συστήσει εν ύπνω τζιχαντιστικούς πυρήνες στα δυτικά Βαλκάνια.
Να σημειωθεί ότι πυρήνες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν εντοπιστεί και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.