Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

'Δεμένος' ο πλανήτης με τις ηλεκτρονικές διακυβερνήσεις....

Χάος στα αεροδρόμια του πλανήτη: Κατέρρευσαν τα συστήματα check-in σε ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία
Χάος έχει προκληθεί στα αεροδρόμια όλου του πλανήτη από λογισμικό λάθος
στο σύστημα που χρησιμοποιούν πολλές αεροπορικές εταιρείες για το check-in των επιβατών.

Οπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, προβλήματα έχουν καταγραφεί στο Χίθροου και στο Γκάτγουικ του Λονδίνου, στο Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι, στο Σάνγκι της Σιγκαπούρης, στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Ζυρίχη, στη Μελβούρνη, στο Ρίγκαν της Ουάσινγκτον, στο Χανέντα του Τόκιο και στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. Προβλήματα αναφέρθηκαν και στο αεροδρόμιο της Αθήνας. 
Οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες, καθώς 125 εταιρείες χρησιμοποιούν το ίδιο λογισμικό για το check-in. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τα αεροδρόμια, δεν αντιμετωπίζουν δηλαδή αυτά το πρόβλημα, αλλά το λογισμικό για το check-in, το οποίο ανήκει στις εταιρείες. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Οι επιβάτες δεν μπορούν να ταξιδέψουν και σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις.
Το πρόβλημα στο check-in φαίνεται να έχει επηρεάσει πάνω από 100 αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο. 
Αποτέλεσμα όλου αυτού του προβλήματος ήταν να παρατηρηθούν καθυστερήσεις σε πολλές πτήσεις, έως και δύο ώρες, όπως στα αεροδρόμια της Βαλτιμόρης και στο Τσανγκί της Σινγκαπούρης. Στην Αθήνα οι καθυστερήσεις δεν ξεπέρασαν το τέταρτο. 
Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, πάντως, το πρόβλημα στο λογισμικό άρχισε να δείχνει σημάδια εκτόνωσης, καθώς επανέρχεται σταδιακά το check-in. 
Σύντομος οδηγός για το τι συνέβη και τα δικαιώματα των επιβατών
  • Τι είναι το λογισμικό check-in 
Το λογισμικό check-in επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να διαχειρίζονται τις κρατήσεις θέσεων. Το λογισμικό που κατέρρευσε σήμερα ανήκει σε μια εταιρεία που ονομάζεται Amadeus, η οποία έχει πελάτες 125 αεροπορικές εταιρείες. Υπολογίζεται ότι 100 από αυτές επλήγησαν.
  • Τι πήγε στραβά; 
Σύμφωνα μετ την Amadeus το λογισμικό αντιμετώπισε ένα πρόβλημα δικτύου το οποίο κατάστρεψε κάποια από τα συστήματά του. «Οι τεχνικές ομάδες πήραν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να αποκαταστήσουν τις υπηρεσίες το συντομότερο δυνατό», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. 
  • Πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις διακοπές μου; 
Αναφέρθηκαν καθυστερήσεις που μπορεί να έχουν σαν συνέπεια την απώλεια συσκευών ή σε περίπτωση που το ταξίδι γίνεται με ενδιάμεσο σταθμό να χάσει την ανταπόκριση. 
  • Θα αποζημιωθούν οι επιβάτες; 
Σύμφωνα με την Τelegraph ένα σφάλμα πληροφορικής δεν πρέπει να θεωρηθεί «έκτακτη περίσταση» και έτσι οι επιβάτες που πλήττονται θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης. Επί του θέματος αυτού η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει μεταξύ άλλων ότι, σε περίπτωση καθυστερήσεως τριών ή περισσοτέρων ωρών, οι επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση 250 ευρώ για τις πτήσεις έως και 1 500 χιλιομέτρων και 400 ευρώ για τις πτήσεις άνω των 1 500 χιλιομέτρων που πραγματοποιούνται μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ.
 
Προβλήματα αντιμετωπίζει και η KLM στην Ολλανδία 
Απαντώντας σε πελάτη στο Twitter η ΚLM σημείωσε: «Ακόμη αντιμετωπίζουμε τεχνικά θέματα. Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας δώσουμε χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της βλάβης αυτή τη στιγμή». 
«Προσπαθούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα», λέει η εταιρεία λογισμικού
Η Amadeus, η εταιρεία που παρέχει το λογισμικό ελέγχου σε περισσότερες από 100 αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, επιβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζει «ένα πρόβλημα στο δίκτυο, που προκαλεί διακοπές». «Οι τεχνικές μας ομάδες εργάζονται για να επιλύσουν το πρόβλημα, οι υπηρεσίες αποκαθίστανται σταδιακά», προσθέτει.  
Η ανακοίνωση του Χίθροου
Το Χίθροου νωρίτερα, με ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε ότι από την κατάρρευση του λογισμικού επηρεάστηκαν εταιρείες της που βρίσκονται στα τέρμιναλ 2, 3 και 4. 
Εκπρόσωπος του αεροδρομίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ενας μικρός αριθμός αεροπορικών εταιρειών αντιμετωπίζουν επί του παρόντος διακεκομμένα δυσκολίες με τα συστήματά τους για το check-in σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Χίθροου. Οι επιβάτες θα μπορούν να κάνουν check-in, αν και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο από ό,τι ως συνήθως. Συνεργαζόμαστε στενά με τις αεροπορικές εταιρείες για να βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατόν. Ζητούμε συγγνώμη για την τυχόν ταλαιπωρία που έχει προκληθεί». 
Γκάτγουικ: Δεν φταίμε εμείς, αλλά οι αεροπορικές
Εκπρόσωπος του Κάτγουικ δήλωσε: «Πρόκειται για ένα ζήτημα των αεροπορικών εταιρειών, όχι του αεροδρομίου. Δεν είναι το λογισμικό του Γκάτγουικ που δημιουργεί πρόβλημα, αλλά τα συστήματα check-in των αεροπορικών». 
Σαρλ Ντε Γκολ
Εκπρόσωπος της εταιρείας που διαχειρίζεται αεροδρόμια στην περιοχή του Παρισιού επιβεβαίωσε ότι αεροπορικές στο Σαρλ Ντε Γκολ, που χρησιμοποιούν το σύστημα Amadeus, έχουν επηρεαστεί  από το πρόβλημα. «Αυτή ήταν μια παγκόσμια αποτυχία του συστήματος Amadeus. Δεν επηρεαστήκαμε τόσο όσο άλλα αεροδρόμια. Το πρόβλημα διήρκεσε μόνο λίγα λεπτά», είπε ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου. Ανέφερε μάλιστα ότι ανάμεσα στις εταιρείας που επηρεάστηκαν ήταν και ο εθνικός αερομεαφορέας της Γαλλίας, Air France. 
Ουάσινγκτον
Στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος της αρχής των αεροδρομίων δήλωσε ότι η Southwest Airlines ανέφερε ένα πρόβλημα στο σύστημα που προκάλεσε καθυστερήσεις έως 16 λεπτά στο αεροδρόμιο Ρίγκαν.