Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Νέα πρόκληση από τα Τίρανα με σχολικά βιβλία που περιέχουν «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα»

Χάρτες που εμφανίζουν ως «αλβανικά εδάφη» την Κόνιτσα, την Καστοριά και τη Φλώρινα και ως «Τσαμουριά» ολόκληρη την Ηπειρο, μέχρι την Πρέβεζα, συνεχίζουν να εμπεριέχουν τα σχολικά βιβλία της Γεωγραφίας που διδάσκονται οι Αλβανοί μαθητές (όπως πολλάκις έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία»).
Πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση των Τιράνων και σαφή ένδειξη του ότι η καλλιέργεια του αλυτρωτισμού και του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού συνεχίζεται από το καθεστώς του Εντι Ράμα.

Το «μπόλιασμα» των μαθητών με την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» έρχεται, μάλιστα, σε συνέχεια του επιχειρούμενου ξεριζωμού των Ελλήνων της μειονότητας από τη Χειμάρρα, με την αρπαγή των περιουσιών τους και το γκρέμισμα των σπιτιών τους. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, που έχουν προκληθεί έχουν βάλει προς το παρόν «πάγο» στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού. Σε καμία περίπτωση, όμως, όπως εκτιμάται, δεν πρόκειται να σταματήσει το καθεστώς Ράμα τις διώξεις σε βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Οσον αφορά τα σχολικά βιβλία που διανεμήθηκαν στους μαθητές της Γ' Γυμνασίου και της Γ' Λυκείου με την έναρξη της σχολικής περιόδου, στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο «Αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τους συγγραφείς των βιβλίων και το αλβανικό υπουργείο Παιδείας, οι περιοχές αυτές καλύπτουν τη δυτική Μακεδονία και όλη την Ηπειρο, η οποία παρουσιάζεται ως «Τσαμουριά». Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον «Εθνικό Σύλλογο “Βόρειος Ηπειρος 1914”», οι περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες παρουσιάζονται στα βιβλία Γεωγραφίας ως «αλβανικές» είναι η Κόνιτσα, η Καστοριά, η Φλώρινα και η Ηπειρος μέχρι την Πρέβεζα. Στα ίδια βιβλία, οι Αλβανοί αναφέρουν ως δικές τους περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων.

Παρά τις αλλεπάλληλες διακρατικές συμφωνίες την τελευταία δεκαετία μεταξύ των υπουργείων Ελλάδας και Αλβανίας για αφαίρεση από τα σχολικά εγχειρίδια και των δύο χωρών κάθε στοιχείου στο οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί χαρακτήρας επεκτατικός από τη μια χώρα εις βάρος της άλλης, η αλβανική πλευρά δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή, όπως φαίνεται.

Αντίθετα, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας έχει αφαιρέσει εδώ και χρόνια από τα σχολικά βιβλία του κάθε αναφορά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου ως δείγμα «καλής θέλησης» απέναντι στους προκλητικούς γείτονες. Το γεγονός αποδεικνύει τη μονόπλευρη τήρηση της συμφωνίας.