Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Άλλη μια δολοφονική θυσία εις το όνομα του Σατανά

Παρ' ολίγο μακελειό στο Λονδίνο - Η βόμβα περιείχε το εκρηκτικό «Μητέρα του Σατανά»
Η βόμβα ήταν γεμάτη με καρφιά και βίδες, και φέρεται να περιείχε το TATP, ένα εκρηκτικό που είναι γνωστό ως «Μητέρα του Σατανά», λέει η εφημερίδα Sun - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον πανικό των πρώτων λεπτών: «Πολλοί επιβάτες είχαν ποδοπατηθεί, παντού διάσπαρτα κινητά, καπέλα και τσάντες»
Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του βομβιστή και των συνεργατών του έχει εξαπολύσει η βρετανική αστυνομία στους δρόμους του Λονδίνου, μετά την έκρηξη του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε σταθμό του μετρό του Λονδίνου, μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 29 άνθρωποι και ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς εκτιμάται πως δεν εξερράγη εξολοκλήρου ο μηχανισμός. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sun, η βόμβα ήταν γεμάτη με καρφιά και βίδες, και φέρεται να περιείχε το TATP, ένα εκρηκτικό που είναι γνωστό ως "Μητέρα του Σατανά". Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής επιβεβαίωσαν στη βρετανική εφημερίδα ότι κυνηγούν πολλούς επιτιθέμενους, κατά πάσα πιθανότητα τζιχαντιστές, μετά από την ανάληψη ευθύνης που έγινε από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq.

Δείτε τη βόμβα που τραυμάτισε 29 άτομα 

Εκτός από τους ένοπλους βρετανούς αστυνομικούς, υπάρχει και ισχυρή στρατιωτική δύναμη στους δρόμους του Λονδίνου, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέβασε το επίπεδο τρομοκρατικού συναγερμού στο «κρίσιμο», ενεργοποιώντας τις σχετικές κινήσεις και τα μέτρα που προβλέπονται. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όταν ενεργοποιείται το συγκεκριμένο επίπεδο, οι αρχές περιμένουν νέα επίθεση.

«Για την περίοδο αυτή, το στρατιωτικό προσωπικό θα αντικαταστήσει τους αστυνομικούς σε ορισμένες προστατευόμενες περιοχές που δεν είναι προσιτές στο κοινό», δήλωσε η Τερέζα Μέι και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες θα δουν περισσότερη ένοπλη αστυνομία στο δίκτυο μεταφορών και στους δρόμους μας, με στόχο την παροχή επιπλέον προστασίας. Πρόκειται για ένα αναγκαίο βήμα που θα προσφέρει επιπλέον ασφάλεια, την ώρα που διεξάγονται οι έρευνες».

Όσον αφορά τον βομβιστή, η αστυνομία εξετάζει όλες τις πιθανότητες. Ή να ήταν μεταξύ εκείνων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα ή να πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό εξ' αποστάσεως και να διέφυγε αμέσως μετά την έκρηξη με τρένο, να μην ήταν δηλαδή βομβιστής αυτοκτονίας.

Επίσης, ο Guardian και το Sky News, αναφέρουν ότι η αστυνομία έχει βρει εικόνες του βομβιστή από κάμερες παρακολούθησης στο δίκτυο του μετρό, που τον δείχνουν  να επιβιβάζεται στο τρένο με τη τσάντα και τη βόμβα.
Σοκάρουν οι μαρτυρίες από την έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου: «Πατούσαμε ο ένας τον άλλον για να σωθούμε»

Οι επιβάτες του συρμού περιέγραψαν τις δραματικές στιγμές που βίωσαν καθώς ακούστηκε ένας ήχος ανάφλεξης, το βαγόνι τυλίχτηκε στις φλόγες και η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλα βαγόνια.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αμέσως μετά προκλήθηκε πανικός καθώς οι επιβάτες προσπαθούσαν να βγουν όλοι από την ίδια πόρτα και στη συνέχεια πολλοί ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από τον σταθμό.

"Επέβαινα στο δεύτερο βαγόνι από το τέλος. Άκουσα έναν ήχο ανάφλεξης. Σήκωσα το κεφάλι μου και είδα ολόκληρο το βαγόνι τυλιγμένο στις φλόγες και οι φλόγες να με πλησιάζουν", δήλωσε στο Reuters ο Όλα Φαγιανκίνου, επιβάτης του τρένου.

"Πολλοί επιβάτες είχαν ποδοπατηθεί. Υπήρχαν διάσπαρτα κινητά, καπέλα, τσάντες και όταν γύρισα να κοιτάξω πίσω μου είδα φλόγες να βγαίνουν από μια σακούλα..."

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε: "Ηταν ο σώζων εαυτόν σωθήτω, ο κόσμος είχε πανικοβληθεί, πατούσε ο ένας πάνω από τον άλλον. Μια γυναίκα είχε άσχημα εγκαύματα στα πόδια της, ήταν πολύ σοκαριστικό. Η γυναίκα την οποία συνόδευα ποδοπατήθηκε. Γινόταν χαμός".