Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Η τουρκική Βουλή έδωσε άδεια στον Ερντογάν να εισβάλει στη Συρία και στο Ιράκ

Η τουρκική Βουλή αποφάσισε το Σάββατο, σε έκτακτη σύγκλιση της ολομέλειάς της, να εξουσιοδοτήσει την ισλαμιστική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.
  
Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη δυνατότητα στο ερντογανικό καθεστώς να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν των τουρκικών συνόρων στη Συρία και το Ιράκ.
Η Τουρκία συμφώνησε πριν λίγο καιρό με τη Ρωσία και το Ιράν, σε συνάντησή τους στην Αστάνα του Καζακστάν, να εισβάλουν από κοινού στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, η οποία ελέγχεται από φιλότουρκους ισλαμιστές του FSA και την Αλ Κάιντα και να επιβάλλουν από κοινού μια «ζώνη αποκλιμάκωσης», διαμοιράζοντας τη βορειοδυτική συριακή επαρχία σε τρεις τομείς.
Η Τουρκία όμως σχεδιάζει να εισβάλει και στο ιρακινό Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) για να αποτρέψει την κήρυξη της ανεξαρτησίας αυτής της αυτόνομης κουρδικής επικράτειας.
Οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν προγραμματίσει δημοψήφισμα τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους, με το οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Τουρκία και υποστηρίζει ολόψυχα το Ισραήλ.
Να σημειωθεί ότι την απόφαση για εισβολή της Τουρκίας σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ εκτός από το κυβερνών ισλαμιστικό AKP, ψήφισε και το κεμαλικό κεντροαριστερό CHP και το κεμαλικό ακροδεξιό ΜΗP (Γκρίζοι Λύκοι). Μόνο το σοσιαλιστικό φιλοκουρδικό HDP καταψήφισε.