Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

O ISIS χάνει έδαφος στην Μ.Ανατολή αλλα ενισχύεται επικίνδυνα στην Ευρώπη

 Το Ισλαμικό Κράτος σκόπευε να ανατινάξει 100 κιλά εκρηκτικά στη Βαρκελώνη
To Iσλαμικό Κράτος που εξαπέλυσε τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους τη 17η και 18η Αυγούστου, σκόπευε να χρησιμοποιήσει 100 κιλά της εκρηκτικής ύλης TATP τα οποία θα μετέφερε σε τρία φορτηγάκια, σύμφωνα με καταλανική εφημερίδα.
  
Σύμφωνα με δημοσίευμα της El Periodico de Catalunya, την πληροφορία αποκάλυψε στην ισπανική Δικαιοσύνη ο Μοχάμεντ Χούλι Σεμλάλ, μοναδικός επιζών από την έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι όπου οι τζιχαντιστές κατασκεύαζαν εκρηκτικά, στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμερα νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης.
Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, όπως έκαναν και οι δικαστικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με την ομολογία του στον δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση κι επικαλείται η εφημερίδα, η έκρηξη σημειώθηκε όταν τα μέλη του πυρήνα που βρίσκονταν στο σπίτι είχαν φθάσει στην τελική φάση της κατασκευής των εκρηκτικών, την φάση της ξήρανσης, της προετοιμασίας δηλαδή των εκρηκτικών υλών με στόχο τη μεταφορά τους σε 20 σάκους χωρητικότητας 5 κιλών σε τρία οχήματα. Κατόπιν θα ανατίνασσαν τα εκρηκτικά κοντά σε μνημεία και αξιοθέατα της πόλης.
Η ποσότητα των 100 κιλών είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνες βάρους λίγων κιλών που κατάσχουν συνήθως οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ευρώπη στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων