Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

'Η Ευρώπη νομιμοποιεί τον βιασμό'

Σοκ στη Γαλλία: Εισαγγελείς έκριναν ότι 11χρονη έκανε συναινετικό σεξ με 28χρονο
Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία η απόφαση εισαγγελέων να απαλλάξουν απ' τις κατηγορίες για βιασμό 28χρονο άντρα, καθώς έκριναν ότι έκανε «συναινετικό» σεξ με 11χρονο κορίτσι.
Τον περασμένο Απρίλιο το κορίτσι απ' το Val-d'Oise, βόρεια του Παρισιού, φέρεται ότι συμφώνησε να ακολουθήσει τον 28χρονο στο διαμέρισμά του, ο οποίος της είπε πως θα την μάθαινε να φιλάει. Μόλις κατάφερε να φύγει απ' το σπίτι του τηλεφώνησε τη μητέρα της σε πλήρη απόγνωση και της είπε τι είχε συμβεί. Η μητέρα κατευθείαν απευθύνθηκε στην αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι εξαπατήθηκε η κόρη της. Όπως τόνισε άλλωστε σε συνέντευξή της στο Mediapart, η μικρή «δεν είχε την ωριμότητα να  καταλάβει». Είπε ακόμη, περιγράφοντας την περιπέτεια του παιδιού της, ότι «είχε παραλύσει» από φόβο και γι' αυτό «δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό της».
Την Τρίτη οι εισαγγελείς στην Ποντουάζ, μια κωμόπολη στα βορειοδυτικά προάστια του Παρισιού, αποφάσισαν να καταρρίψουν τις κατηγορίες για βιασμό, και αντ' αυτού του άσκησαν δίωξη μόνο  για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου κάτω των 15 ετών. Πρόκειται για ένα έγκλημα που επισύρει ποινή κάθειρξης μέχρι 5 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο 75.000 ευρώ.
«Δεν υπήρχε βία, εξαναγκασμός, απειλή ή έκπληξη» εκτίμησαν οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση, αναφερόμενοι στα κριτήρια που στοιχειοθετούν τις κατηγορίες για βιασμό, σύμφωνα με τα άρθρα 222-223 του γαλλικού ποινικού κώδικα. Στη Γαλλία οι κατηγορίες για βιασμό επισύρουν ποινή κάθειρξης 15 ετών και 25 αν το θύμα είναι ανήλικο.
Οι δικηγόροι της οικογένειας του κοριτσιού ωστόσο προσπάθησαν να καταδείξουν ότι ένα παιδί ποτέ δεν μπορεί να συναινέσει σε μια τέτοια πράξη. Όπως δήλωσε η δικηγόρος Carine Diebolt ο κατηγορούμενος φέρεται ότι την απείλησε πως θα κατέστρεφε τη φήμη της, αν έλεγε σε οποιονδήποτε τι είχε συμβεί.
Απ' την πλευρά του κατηγορούμενου, ο δικηγόρος σημειώνει ότι «το μόνο ερώτημα είναι κατά πόσο ο πελάτης του γνώριζε την ηλικία του κοριτσιού», υποστηρίζοντας ότι εκείνη του είπε 15. Δηλαδή το ηλικιακό όριο που θεωρείται συναίνεση υπό τον γαλλικό νόμο.