Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Με λεφτά του Ελληνικού λαού σώζονται οι γερμανικές εταιρίες, όταν οι αντίστοιχες στην χώρα μας κλείνονται και τιμωρούνται απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πράσινο φως στη Γερμανία για κρατική αρωγή 150 εκατ. ευρώ στην Air Berlin
Το πράσινο φως για δάνειο-γέφυρα που ισοδυναμεί με φιλί ζωής για τη χρεοκοπημένη αεροπορική εταιρεία Air Berlin άναψε την περασμένη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 Η δεύτερη σε επιβατική κίνηση μετά τη Lufthansa αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας είχε κηρύξει πτώχευση τον Αύγουστο και είχε ζητήσει δικαστική προστασία από τους πιστωτές της. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Etihad Airways από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της Air Berlin, ότι διακόπτει τη χρηματοδότηση της εταιρείας έπειτα από σειρά ζημιογόνων ισολογισμών που παρουσίαζε.

Η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Κομισιόν την άδεια να χορηγήσει στην Air Berlin δάνειο 150 εκατ. ευρώ που θα απέτρεπε την άμεση καθήλωση των αεροσκαφών της στο έδαφος. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν στους προορισμούς τους χιλιάδες Γερμανοί που είχαν ταξιδέψει με την Air Berlin για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ θα έθετε σε κίνδυνο και περίπου 8.000 θέσεις εργασίας στον γερμανικό αερομεταφορέα, «μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές», όπως επισημαίνει το Reuters.

Διευκόλυνση
Οπως αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο, στόχος της ΕΕ είναι η διευκόλυνση της μεταβίβασης της αεροπορικής εταιρείας σε νέο επενδυτή. «Το μέτρο θα επιτρέψει στην αφερέγγυα αεροπορική εταιρεία Air Berlin να ηρεμήσει συντεταγμένα, δίχως να διαταραχθεί υπερβολικά ο ανταγωνισμός» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν. Η κρατική αρωγή των 150 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί ως τα μέσα Νοεμβρίου. Στα περιουσιακά στοιχεία της Air Berlin περιλαμβάνονται 140 αεροσκάφη που έχει προμηθευθεί με leasing και επίσης πολύτιμα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης (slots) σε πολλά γερμανικά αεροδρόμια.

Εκτός από την έκτακτη χρηματοδότηση των 150 εκατ. ευρώ που θα παράσχει, η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ παρέχει τη στήριξή της στον εθνικό αερομεταφορέα της χώρας, Lufthansa, προκειμένου να αποκτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο από τα περιουσιακά στοιχεία της Air Berlin. Οι βρετανικές easyjet και Thomas Cook προβάλλουν επίσης ως διεκδικητές μεριδίων της Air Berlin. Ενδιαφέρον για την εταιρεία έχει εκφράσει ο γερμανός επενδυτής στις αερομεταφορές Χανς Ρούντολφ Βερλ, ενώ ο θρυλικός πιλότος της F1 Νίκι Λάουντα αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή ότι επεξεργάζεται σχέδιο επαναγοράς από την Air Berlin της αυστριακής θυγατρικής της Niki.