Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Το πακέτο της επιτυχίας πλούτος και εθνική κυριαρχία

Οι Νορβηγοί συγκέντρωσαν 1 τρισ. δολ. από το πετρέλαιο
Στα 1 τρισ. δολάρια έφθασε η αξία του χαρτοφυλακίου που έχει συγκεντρώσει το περίφημο δημόσιο Ταμείο της Νορβηγίας στο οποίο η κυβέρνηση του Όσλο συγκεντρώνει περιουσιακά στοιχεία
από τις πωλήσεις πετρελαίου.
Η εκτίναξη της αξίας του fund σε δυσθεώρητα ύψη αποδίδεται στην κούρσα των διεθνών κεφαλαιαγορών και στην εξασθένηση της ισοτιμίας του δολαρίου.

Η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου ξεπέρασε το κατώφλι του 1 τρισ. δολ. στις 2 ώρες και ένα λεπτό τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου, ώρα Όσλο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Norges Bank Investment Management.

«Δεν πιστεύω ότι θα περίμενε κανείς να συγκεντρώσει ποτέ το fund 1 τρισ. δολάρια από πετρελαϊκά έσοδα όταν ιδρύθηκε το Ταμείο, το Μάιο του 1996», δήλωσε ο Ίνγκβε Σλίνγκσταντ, διευθύνων σύμβουλος του fund.

Σύμφωνα με τους Μίκαελ Χόλτερ και Σβέινουνγκ Σλέιρε του Bloomberg, τα τεράστια μεγέθη που έχει προσλάβει το πλουσιότερο κρατικό ταμείο του πλανήτη δημιουργεί πονοκεφάλους τόσο στους εκτελεστικούς διαχειριστές του όσο και στην κυβέρνηση του Όσλο. Διότι οι πρώτοι δυσκολεύονται να επιλέξουν επενδυτικά προϊόντα για να τοποθετήσουν τα πετροδολάρια που εισρέουν στο Ταμείο, ενώ οι δεύτεροι δυσκολεύονται να αντισταθούν να «βάλουν χέρι» στο Ταμείο.

Φοβούνται «υπερθέρμανση»

Πέρυσι η νορβηγική κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία του Ταμείου προχώρησε σε άμεσες αναλήψεις από αυτό, ενώ και εφέτος αναμένεται να αντλήσει περίπου 70 δισ. κορόνες (9 δισ. δολ.).

Στο ερώτημα γιατί οι Νορβηγοί πολιτικοί διστάζουν να ρίξουν κεφάλαια από το Ταμείο στην εγχώρια οικονομία η απάντηση είναι απλή: για να μην εκτινάξουν στα ύψη τον πληθωρισμό και εν γένει για να μην «υπερθερμάνουν» την οικονομία μιας ήδη πάμπλουτης και πανάκριβης χώρας.

Σημειωτέον ότι το ετήσιο ΑΕΠ της Νορβηγίας είναι 400 δισ. δολάρια, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Νορβηγών φθάνει τα 74.000 δολάρια – το τρίτο υψηλότερο στον κόσμο έπειτα από αυτό των κατοίκων του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας.