Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Η Πολωνία ζητά 1 τρισ. δολάρια αποζημίωση από τη Γερμανία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο [εικόνες]

Η Πολωνία ζητά 1 τρισ. δολάρια αποζημίωση από τη Γερμανία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο [εικόνες]
Το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων ζητά η Πολωνία από τη Γερμανία ως αποζημίωση για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Βιτόλντ Βαστσικόφσκι.
Με δηλώσεις του στο τοπικό ραδιόφωνο, RMF, ο ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν «σοβαρές συνομιλίες».  «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να ασχοληθούμε με τις γερμανο-πολωνικές σχέσεις, οι οποίες επισκιάζονται από τη γερμανική επιθετικότητα του 1939 και τα άλυτα μεταπολεμική θέματα.» Πρόσθεσε δε ότι οι υλικές απώλειες της Πολωνίας υπολογίζονται περίπου στο1 τρισ. δολάρια, ενδεχομένως και παραπάνω.
Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Αντονι Μακιέρεβιτς, κατηγόρησε παράλληλα ευθέως τους Ευρωπαίους επικριτές ότι προσπαθούν να «σβήσουν» την τύχη των Πολωνών «από την ιστορική μνήμη της Ευρώπης».
Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας είχε απορρίψει το ψήφισμα του 1953 από την πρώην κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία αρνήθηκε την οποιαδήποτε απαίτηση για αποζημιώσεις από τη Γερμανία.
Οι επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι οι συζητήσεις περί αποζημιώσεων αποσκοπούν στο να  αποσπούν την προσοχή από την εθνικιστική ατζέντα τους.
Ωστόσο, περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων περίπου τριών εκατομμυρίων Εβραίων, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και μεγάλο μέρος της Βαρσοβίας καταστράφηκε.
Ο Βιτόλντ Βαστσικόφσκι από την πλευρά του απέφυγε να απαντήσει πότε η Πολωνία θα δημοσιοποιήσει την επίσημη θέση της σχετικά με τους επαναπατρισμούς.
Σε πρόσφατη ανεξάρτητη δημοσκόπηση, ωστόσο προέκυψε ότι το 51% του πολωνικού λαού έχει αντιρρήσεις ως προς τις αξιώσεις κατά της Γερμανίας, ενώ το 24 5 είναι υπέρ.
Η σημερινή συντηρητική κυβέρνηση έχει δεχθεί επικρίσεις για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων που έχουν κατηγορηθεί για διάβρωση της δημοκρατίας στην Πολωνία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη έλαβε νομική δράση τον Ιούλιο λόγω του φόβου ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Φωτογραφίες: Associated press