Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Συρία: Ο Ασάντ απαντά στις κατηγορίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε πως
 η υπεράσπιση της Συρίας είναι πιο σημαντική από τον κίνδυνο που διατρέχει ο ίδιος να οδηγηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI) που εκδικάζει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

"Για εμένα ως πρόεδρο, όταν αναλαμβάνω την ευθύνη να υπερασπιστώ τη χώρα, και το ίδιο ισχύει για την κυβέρνηση και για τον στρατό, δεν λαμβάνουμε υπόψη αυτό το θέμα, δεν του δίνουμε σημασία", δήλωσε ο Άσαντ στους δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν για το ενδεχόμενο υπεύθυνοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να δικαστούν από το CPI που έχει την έδρα του στη Χάγη.

"Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη χώρα μας με όλα τα μέσα και (...) δεν δίνουμε καμία προσοχή σε αυτό το δικαστήριο ή σε οποιονδήποτε διεθνή θεσμό", είπε ο αρχηγός του κράτους σε συνέντευξη που παραχώρησε σε βέλγους δημοσιογράφους η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Η συνέντευξη αυτή δόθηκε πριν από τη δημοσίευση μιας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστείας που κατηγορεί τις συριακές αρχές ότι εκτέλεσαν δι’ απαγχονισμού περίπου 13.000 ανθρώπους μέσα σε πέντε χρόνια σε μια φυλακή κοντά στη Δαμασκό. Άλλες MKO έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν πολλές φορές τη συριακή κυβέρνηση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως για βασανιστήρια.

"Γνωρίζουμε όλοι πως οι θεσμοί του ΟΗΕ είναι προκατειλημμένοι λόγω της αμερικανικής, βρετανικής και γαλλικής επιρροής, κατά κύριο λόγο. Δεν ενεργούν για να προωθήσουν τη σταθερότητα στον κόσμο ή για να αναζητήσουν την αλήθεια∙ έχουν πολιτικοποιηθεί ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα αυτών των χωρών", είπε ο Άσαντ.
Σημειώνεται ότι από το 2011 όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος στη χώρα και μέχρι το 2015,το καθεστώς Άσαντ έχει εκτελέσει χιλιάδες κρατούμενους στη στρατιωτική φυλακή Σεντνάγια της Δαμασκού. Τους εκτέλεσαν ομαδικά δια απαγχονισμού.

Παρόλα αυτά, ο Ασάντ βλέπει με καλό μάτι τη
συνεργασία Τραμπ - Πούτιν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.  

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
onalert