Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Οι διασώστες «Λευκά Κράνη» της Συρίας είναι τζιχαντιστές (βίντεο)

Ο Σαουδάραβας ιμάμης Αμπντάλα Μουχάμαντ Αλ Μουχαϊσίνι, μέλος της Αλ Κάιντα στη Συρία και εκπρόσωπος του θρησκευτικού δικαστηρίου της Σαρία των «επαναστατών»,

 σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρεται στους Σύρους διασώστες «Λευκά Κράνη» ως μουτζαχεντίν, δηλαδή τους παραδέχεται ως τζιχαντιστές.
Τα «Λευκά Κράνη» έχουν γίνει διάσημα -κυρίως μέσω διαδικτύου- και έχουν προταθεί και για Νόμπελ Ειρήνης επειδή πρωταγωνιστούν στις διασώσεις μέσα στις εμπόλεμες πόλεις της Συρίας.
Με μια διαφορά: Τα «Λευκά Κράνη» δεν διασώζουν παντού στη Συρία αλλά μόνο στις πόλεις και συνοικίες που είναι υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).
Είναι, δηλαδή, οι διασώστες της Αλ Κάιντα, πράγμα που δεν είναι κρυφό ούτε στη Συρία ούτε σε όσους ασχολούνται με τον συριακό πόλεμο.
Μια καλά στημένη προπαγάνδα που βομβαρδίζει το Twitter με δεκάδες φωτογραφίες μικρών παιδιών στις αγκαλιές των διασωστών από τα «Λευκά Κράνη», τους έχει κάνει να μοιάζουν ήρωες στα μάτια δυτικών. Των ίδιων δυτικών που δεν έχουν ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και απλά… «χαζεύουν» φωτογραφίες με νεκρά παιδιά για να εκτονώνουν τη «συμπάθειά» τους.
Ο τζιχαντιστής ιμάμης Αμπντάλα Μουχάμαντ Αλ Μουχαϊσίνι παραδέχεται στο βίντεο της συνέντευξής του ότι τα «Λευκά Κράνη» «δεν διαφέρουν από τους μουτζαχεντίν».
Τα «Λευκά Κράνη» είναι μια ομάδα διάσωσης που δημιουργήθηκε το 2013 από εθελοντές μέσα στον πόλεμο της Συρίας. Τους εκπαίδευσαν δυτικοί.
Έχουν σχεδόν 3.000 ενεργά μέλη και οι εθελοντές πλήρους απασχόλησης αμείβονται με 150 δολάρια τον μήνα έκαστος (σχεδόν 32.350 λίρες Συρίας). Ο μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου στη Συρία είναι 20.000 λίρες.