Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Reuters: Η Ευρώπη φοβάται νέο κύμα μεταναστών από την Αίγυπτο -Ανησυχία για μαχητές ανάμεσά τους

Η Ευρωπαϊκή Ενωση φοβάται ότι οι
συμμορίες διακίνησης προσφύγων στη Μεσόγειο «αναβιώνουν» τη διαδρομή από την Αίγυπτο, βάζοντας χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα, καθώς πλέον αντιμετωπίζουν προβλήματα στη Λιβύη και την Τουρκία.
«Είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα», ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters, μιλώντας για την ενισχυμένη δραστηριότητα, μετά από μία «ήσυχη» χρονιά, των διακινητών στην περιοχή της Αλεξάνδρειας. Το γεγονός έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην Ευρώπη, για ισλαμιστές μαχητές από το Σινά οι οποίοι μπορεί να ακολουθούν τη διαδρομή αυτή για να φτάσουν στην Ελλάδα ή την Ιταλία.
Οι αναχωρήσεις από την Αίγυπτο αποτέλεσαν ένα μικρό ποσοστό του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που έφτασαν διά θαλάσσης στην Ευρώπη τον προηγούμενο χρόνο. Το 80% έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους ταξίδεψαν από τη Λιβύη προς την Ιταλία.
Ομως, με την κατάσταση στην άναρχη πλέον Λιβύη να έχει επιδεινωθεί, ολοένα περισσότεροι διακινητές επιλέγουν να μεταφέρουν στην αιγυπτιακή ακτή πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.
Το ταξίδι από την Αίγυπτο είναι μακρύ, αλλά οι διακινητές βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι οι άνθρωποι διασώζονται μόλις βρεθούν σε διεθνή ύδατα. Οι Βρυξέλλες, που προσπαθούν να διαπραγματευτούν με την Αγκυρα για να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία,
 ανησυχούν ότι οι αιγυπτιακές αρχές δεν κάνουν αρκετά προκειμένου να σταματήσουν τους διακινητές.
Ομως, η ΕΕ δεν είναι πρόθυμη να επιστρατεύσει βοήθεια και εμπορικούς δεσμούς για να πιέσει το Κάιρο να κάνει περισσότερα, τη στιγμή που η Αίγυπτος παραμένει ένας σύμμαχος σε μία ολοένα και περισσότερο ταραγμένη περιοχή, σημειώνει το Reuters.
«Κυρίαρχη ανησυχία μας είναι ότι ανάμεσα σε διακινητές και πρόσφυγες μπορεί να υπάρχουν και μαχητές από το Σινά, με σχέσεις με την αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε άλλος αξιωματούχος της ΕΕ. «Οι έλεγχοι στην Αίγυπτο είναι αυστηροί, κάτι που περιορίζει τη δράση των διακινητών. Ομως, κάποιες φορές υποψιαζόμαστε ότι κάνουν τα στραβά μάτια για να αφήσουν τους πρόσφυγες να πάνε αλλού», συμπλήρωσε.
Αιγύπτιος αξιωματούχος ασφαλείας εν μέρει επιβεβαίωσε αυτούς τους φόβους. «Η διακίνηση προσφύγων είναι σε άνοδο στην Αίγυπτο. Οι αρχές είναι πολύ απασχολημένες με άλλα θέματα για το αντιμετωπίσουν και αυτό», παραδέχθηκε.


Πηγή: Reuters: Η Ευρώπη φοβάται νέο κύμα μεταναστών από την Αίγυπτο -Ανησυχία για μαχητές ανάμεσά τους | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/253537/reuters-i-eyropi-fovatai-neo-kyma-metanaston-apo-tin-aigypto-anisyhia-gia-mahites#ixzz41TTWHv6A