"Δόξα τω Θεώ, η έκκληση του Πατρ. Μόσχας και του Πάπα εισακούστηκε" ανέφερε για τη σημερινή προγραμματισμένη εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία σε συνέντευξή του στο "Rossiyskaya Gazeta" ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.
Μιλώντας για τις διώξεις των Χριστιανών ανα τη νυφήλιο τόνισε:
"Ο Χριστιανισμός σήμερα είναι η πιο διωκόμενη θρησκευτική κοινότητα στον κόσμο. Και αν στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική και τη Βόρεια Αφρική, ο Χριστιανισμός έχει καταστραφεί σωματικά, δηλαδή, οι πιστοί σκοτώθηκαν ή εκδιώχθηκαν από τα εδάφη όπου είχαν ζήσει επί αιώνες, και οι ναοί τους καταστράφηκαν, η ιερή βέβηλωση έχει συνέχεια με άλλες διεργασίες στην Ευρώπη: Υπάρχει δίωξη του Χριστιανισμού και είναι κρυφή, καμουφλαρισμένη με το πρόσχημα της προώθησης των ιδεών της ανοχής, της δημοκρατίας και της διάδοσης των φιλελεύθερων αξιών. Και αυτό εκφράζεται με το γεγονός ότι, για παράδειγμα, σε δημόσιους χώρους έχουν απαγορευθεί χριστιναικά σύμβολα, απαγορεύουν στους ανθρώπους να φορούν σταυρούς, για την πίστη του στις εντολές του Ευαγγελίου και τις διδασκαλίες των Αποστόλων μπορεί κάποιος τώρα να πάει μέχρι και στη φυλακή. Αυτό συνέβη με τον Προτεστάντη πάστορα, ο οποίος τόλμησε να πει σε ένα κήρυγμα πως η ένωση ατόμων του ιδίου φύλου είναι αμαρτία. Και κατέληξε στη φυλακή για μερικούς μήνες.
Η Εκκλησία μας έχει βιώσει τις διάφορες μορφές δίωξης. Στη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν θανάτωναν κληρικούς, εκκλησίες βομβαρδίστηκαν, έκλεισαν όλα τα μοναστήρια και οι θεολογικές σχολές. Στη συνέχεια, με Χρουστσόφ, η δίωξη ήταν ένα διαφορετικού είδους: οι ιερείς δεν εκτελούνταν μαζικά, δεν είχαμε τέτοια σκληρή καταστολή, αλλά μια ισχυρή αντι-θρησκευτική εκστρατεία που διεξήχθη στον Τύπο εναντίον του κλήρου.Δηλαδή, η δίωξη συνεχίστηκε καθ 'όλη τη σοβιετική περίοδο, αλλά απέκτησε διαφορετικές μορφές."
Για τη συμφωνία Πάπα-Πατρ. Μόσχας
Σχολιάζοντας τη συνάντηση Φραγκίσκου-Κύριλλου στην Κούβα, ο κ. Ιλαρίων ανέφερε: "Στην Αβάνα, από το στόμα του Πάπα και του Πατριάρχη Μόσχας ζητήθηκε συντονισμένη δράση. Δόξα τω Θεώ, η παρούσα αίτηση εισακούστηκε, και σήμερα θα μάθουμε την είδηση, η οποία δίνει την ελπίδα ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε εκεχειρία στη Συρία. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως γράφτηκε στην κοινή δήλωση του Πάπα και Πατριάρχη. Οι τρομοκράτες θα πρέπει να είναι σε πλήρη απομόνωση"
Για Ουνία
Όσον αφορά στο ζήτημα της Ουνίας ο Μητροπολίτης Ιλαρίων τόνισε πως η επιθετική ρητορική που χρησιμοποιείται από τη διοίκηση της ουκρανικής ΕλληνοΚαθολικής Εκκλησίας εναντίον της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας "δεν μας εκπλήσσει, αλλά πολύ μας αναστατώνει".
"Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτή η συνάντηση και η υπογεγραμμένη δήλωση αποτελεί ισχυρή ώθηση για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων και Καθολικών, και κάθε Καθολικός θα πρέπει να ακούσει αυτή τη ποιμαντική σοφή φωνή των δύο ατόμων, τψν κεφαλών δύο από τις μεγαλύτερες χριστιανικές εκκλησίες.
Η ανταπόκριση στη δήλωση ήταν πολύ θετική. Αλλά οι ΈλληνοΚαθολικοί αποτέλεσαν εξαίρεση, που δεν ήθελαν να δεχτουν τις θετικές ιδέες στη δήλωση.Δυστυχώς, η ηγεσία της Ουκρανικής ΕλληνοΚαθολικής Εκκλησίας, δεν ξεπερνά τη νοοτροπία που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στις σχέσεις Ορθόδοξων-Καθολικών" σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ.
Για την Ουκρανία
Τέλος αναφερόμενος στο ζήτημα της Ουκρανίας υποστήριξε πως η διάσπαση δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει σε καλές συνέπειες. Επιπλέον, όπως είπε, η διαίρεση, η οποία είναι πλέον εμφανής στην ουκρανική κοινωνία, και αυτή οδήγησε στα γεγονότα στο Μαϊντάν, και στη συνέχεια στα γεγονότα στην περιοχή Donbass, προκλήθηκε από το εκκλησιαστικό σχίσμα.
Πάντως δήλωσε αισιόδοξος καθώς όπως είπε οι στατιστικές δείχνουν ότι η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο ισχυροποιείται σταθερά με νέες εκκλησίες.
agioritikovima.gr