Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Ισραηλινός σκηνοθέτης αποκαλεί «φασιστικό» το καθεστώς του Ισραήλ

Το Ισραήλ είναι μια «δημοκρατία λευκών ανθρώπων» ενώ η κυβέρνηση του είναι «φασιστική». Αυτά δήλωσε το Σάββατο ο 56χρονος ισραηλινός σκηνοθέτης Ούντι Άλονι, λίγες ώρες πριν βραβευτεί με το Βραβείο Κοινού του τμήματος Panorama του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
 Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση της Γερμανίας και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να σταματήσουν να στηρίζουν στρατιωτικά το εβραϊκό κράτος.
«Η Μέρκελ δεν αναφέρεται στην κατοχή (των παλαιστινιακών εδαφών) και πουλάει υποβρύχια στον Νετανιάχου ώστε να συνεχίσει να κάνει τέτοια πράγματα», επισήμανε ο σκηνοθέτης του Junction 48, μιας ταινίας που παρακολουθεί τη σχέση μεταξύ δύο νεαρών Παλαιστίνιων καλλιτεχνών του χιπ χοπ οι οποίοι χρησιμοποιούν τη μουσική τους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην καταπίεση που υφίστανται από την ισραηλινή κοινωνία αλλά και στον συντηρητισμό των συμπατριωτών τους.«Σε αντίθεση με τον (ισραηλινό) πρωθυπουργό ο οποίος σπέρνει το μίσος, η ταινία μου σπέρνει την αγάπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ούντι Άλονι, προσδιορίζοντας όμως ότι τα σχόλιά του, δεν αφορούν «την πατρίδα του» την οποία αγαπά αλλά «το φασιστικό καθεστώς του Ισραήλ».
Άμεση υπήρξε η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης η οποία έσπευσε να δηλώσει δια στόματος, μάλιστα, της ακροδεξιάς υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της χώρας Μίρι Ρεγκέβ ότι τα σχόλια του κ. Άλονι αποτελούν «ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι καλλιτέχνες που υπονομεύουν το κράτος, το δυσφημούν και πλήττουν τη νομιμότητά του δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους». «Μια συνετή χώρα δεν θα πρέπει να παρέχει στήριξη σε συκοφάντες που την κατηγορούν, αφότου λάβουν χρήματα από τα ταμεία της», πρόσθεσε η ισραηλινή πολιτικός. 
Σημειώνεται ότι την περασμένη χρονιά περισσότεροι από 3.000 καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν και μερικοί από τους πιο διακεκριμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του Ισραήλ, υπέγραψαν υπόμνημα κατά των πολιτικών της Μίρι Ρεγκέβ, η οποία κατά το παρελθόν είχε διατελέσει εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.