Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

5.000 έτοιμοι ''να βάλουν φωτιά'' στην Ευρώπη

Σήμα κινδύνου για τους τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις υπολογίζονται σε σχεδόν 5.000 έκρουσε ο επικεφαλής της Europol, Ρομπ Γουέινραϊτ.
Σύμφωνα με τα όσα είπε οι τζιχαντιστές αυτοί εκτιμάται ότι έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη από στρατοπεδα εκπαίδευσης στη Συρία και το Ιράκ.
Περαιτέρω, ο επικεφαλής της Europol υπογράμμισε πως οι Αρχές περιμένουν τρομοκρατικό χτύπημα ανάλογο με αυτό του Νοεμβρίου στο Παρίσι, τονίζοντας πως η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή της τελευταίας δεκαετίας.
Ο κίνδυνος αφορά τόσο σε οργανωμένα χτυπήματα από ομάδες ενόπλων, όπως συνέβη στη γαλλική πρωτεύουσα τον περασμένο Νοέμβριο, όσο και σε «μοναχόλυκους», που θα θελήσουν να διεξάγουν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Europol, υπάρχει ένας ανησυχητικός αριθμός τουλάχιστον 3.000 και μέχρι και 5.000 Ευρωπαίων, που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και έλαβαν εκπαίδευση από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ στη συνέχεια επέστρεψαν στις πατρίδες τους.
Υπογράμμισε, ωστόσο, πώς δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι το ISIS χρησιμοποιεί την προσφυγική κρίση ως «Δούρειο Ίππο», προκειμένου να διεισδύσει στην Ευρώπη.
Αξιοσημείωτο είναι το σχόλιο που κάνει ο βρετανικός Independent επί του ζητήματος, ο οποίος επικαλούμενος τη μαρτυρία ανώτατου αξιωματούχου υπηρεσιών Ασφαλείας τονίζει πως «είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν τζιχαντιστές μεταξύ των προσφύγων, καθώς το εμπόριο πλαστών διαβατηρίων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη Συρία και την Τουρκία.