Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Λεηλασίες εκκλησιών στην Β.Ελλάδα

Ιερόσυλοι χτυπούν συστηματικά εκκλησίες στην Ήπειρο
Στόχος ιερόσυλων έγινε ένας ακόμη ιερός ναός στο χωριό Αετόπετρα στην Κόνιτσα, από τον οποίο οι άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν θρησκευτικά κειμήλια και εικόνες.
 Η διάρρηξη της ναού του Αγίου Αθανασίου καταγγέλθηκε από τους κατοίκους του χωριού.
Οι άγνωστοι δράστες παραβίασαν τις κεντρικές εισόδους της εκκλησίας και αφαίρεσαν 8 παλιές εικόνες-αγιογραφίες, μία λειψανοθήκη και ένα Ευαγγέλιο. Η Αετόπετρα, βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και εκεί, ζουν περίπου 120 άνθρωποι.
Τον τελευταίο χρόνο, πολλές εκκλησίες στις ακριτικές περιοχές του Πωγωνίου και της Κόνιτσας, λεηλατήθηκαν από άγνωστους ιερόσυλους, οι οποίοι αναζητούνται από την αστυνομία. Στα χωριά της μεθορίου ζουν λιγοστοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι κλείνονται από νωρίς στα σπίτια, αφήνοντας έτσι «ελεύθερο» το πεδίο δράσης για τους ιερόσυλους. Σε πολλές εκκλησίες, έχει τοποθετηθεί συναγερμός, όμως αυτό το μέτρο δε αποτελεί φρένο για τους κακοποιούς, οι οποίοι έχουν αφαιρέσει σπουδαία θρησκευτικά κειμήλια.
Η Περιφέρεια Ηπείρου που αντιμετωπίζει με αγωνία το θέμα της αρπαγής πολιτιστικών και θρησκευτικών κειμηλίων, στην ηλεκτρονική της σελίδα έχει αναρτήσει φωτογραφίες των θησαυρών που χάθηκαν με την παράκληση, όποιος γνωρίζει κάτι σχετικό με την τύχη τους, να ενημερώσει τις αρχές.
protothema.gr