Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Μαρτυρία Σύριου: Mε φυλάκισαν, με βασάνισαν, μου έκανε ηλεκτροσόκ η DAESH γιατί ζωγράφισα την Παναγία

O Khalifa el-Khoder, ένας 21χρονος Σύριος πέρασε 7 μήνες στα κάτεργα του Ισλαμικού Κράτους και για πρώτη φορά διηγείται τον γολγοθά του στην λιβανέζικη εφημερίδα « L'Orient-Le-Jour ».
«Δεν υπέφερα πια ν΄ακούω τον δήμιο μου να φωνάζει "Allah Akbar"...μισούσα αυτές τις λέξεις!
 »Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του επανέρχεται στη σύλληψή του στην επαρχία Χαλεπίου και στο πρώτο διάστημα της κράτησής του.Μέχρι τη μέρα που ένα μέλος του Ισλαμικού Κράτους τον κατηγόρησε ότι...σχεδίασε ζωγράφισε την Παναγία.
Στο τέλος των 50 ημερών κράτησης ο Khalifa el-Khoder υποβλήθηκε στην πρώτη του ανάκριση.Κάποια μέρα ένας τζιχαντιστής τον κοιτάει με΄σα στα μάτια και τον ρωτάει: « ποιός σχεδίασε την Παναγία; Εσύ έγλειψες τις μπότες των « nasrani » (χριστιανών) ; » Τότε ο Khalifaδεν είχε πια καμιά αμφιβολία ότι ήρθε η σειρά του να περάσει από το θάλαμο των βασανιστηρίων.
Σιδεροσδέσμιος με χειροπέδες, πόδια δεμένα,μάτια μπανατρισμένα ξάπλωσε μπρούμυτα. Ο δήμιος παίρνει μια μεταλλική βέργα και την ενώνει με το σώμα του. Με τη βοήθεια μιας αλυσίδας τον κρέμασαν ένα μέτρο από το έδαφος με τα πόδια και τα χέρια δεμένα στην πλάτη. « Σαν μια τσάντα», δηλώνει ο Khalifa. Αυτή η μορφή βασανιστηρίου είναι γνωστή με την ονομασία « Ballanco ». Το μαρτύριο διήρκησε 4 ώρες. «Ομολόγησε μου επαναλαμβάνει αδιάκοπα ο δήμιός μου.Αλλά εγώ δεν έλεγα τίποτα. Με χτυπούσε τόσο δυνατά στο πρόσωπό μου.... Αισθανόμουν τραντάγματα σε όλο το κορμί είχα την εντύπωση ότι είχα πάθει ηλεκτροσόκ. »
Μετά από μια παύση λόγω της υποχρεωτικής προσευχής ο δήμιος του Khalifa επανέρχεται. Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί μια ολόκληρη πανοπλία τεχνικών βασανιστηρίων στη φυλακή της al-Bab, διηγείται ο Khalifa.
Μετά το πρώτο του βασανιστήριο είναι αδύνατο να κουνηθεί. Έχουν μπλαβιάσει τα χέρια του και τα πόδια του.Ξεραμένο αίμα στις αρθρώσεις του. Υποβάλεται και για β φορά στο Ballanco.Αυτή τη φορά το μαρτύριο του θα διαρκέσει γαι 5 ώρες. «Αισθανόμουν νεκρός.Σκεφτόμουν τους γονείς,τη μικρή μου αδερφή .Έπειτα αποφάσισα να μιλήσω στο Θεό να του διηγηθώ τα όνειρά μου... »
« Δεν υπέφερα πια ν΄ακούω το δήμιό μου να λέει « Allah Akbar »... μισούσα αυτές τις λέξεις! Πως αυτός ο άνθρωπος μπορούσε να προσεύχεται και να με υποβάλει σε αυτό το βασανιστήριο ? »Ο Khalifa αποφασίζει τότε να ομολογήσει ότι ζωγράφισε την Παναγία εκτιμώντας ότι αυτό θα ήταν πιο αξιοπρεπές γι αυτόν .Ήταν Απρίλιος του 2013 που η καθημερινότητα αυτού του 18χρονου παίρνει μια δραματική τροπή.Η . Raqqa η πόλη στην οποία κατοικούσε από την παιδική του ηλικία περνάει στον έλεγχο των τζιχαντιστών της al-Nosra. Κάποιους μήνες αργότερα είναι το Ισλαμικό Κράτος που θα κατακτήσει την πόλη.Η βία βασιλεύει οι χριστιανοί εξωθούνται να εγκαταλείψουν την πόλη.
Ο Khalifa εκείνη την εποχή ήταν φοιτητής της κοινωνιολογίας. Αποφασίζει να λανσάρει ένα μήνυμα ελπίδας και ειρήνης στον πληθυσμό σχεδιάζοντας μια Παναγία σε έναν από τους τοίχους της πόλης.Αν και ήταν μουσουλμάνος προτιμάει να χρησιμοποιήσει ένα σύμβολο χριστιανικό για να αποδείξει το ανοιχτό πνεύμα και την ανοχή που τον χαρακτηρίζει.Δεν αμφιβάλει ότι κάποια χρόνια αργότερα αυτή η πράξη θα τον οδηγήσει στις φυλακές της Daech.
Εγκαταλείπει τη Ράκα πηγαίνει στο Χαλέπι όμως πηγαινοέρχεται και στην πόλη που μεγάλωσε.Οι τοίχοι ήταν ζωγραφισμλένοι μαύροι και ο αριθμός των ξένων δεν σταμάτησε ν΄αυξάνει διηγείται όπως μεταφέρονται οι φράσεις του από το Courrier international. Ένα πρωί του Ιούνη του 2014 συνελήφθηκε σε σημείο ελέγχου του Ισλαμικού Κράτους.Ένας τζιχαντιστής μαροκινός τον διατάζει να κατεβεί από το βαν.Οι κανόνες της φυλακής είναι απλοί λέει : αυτοί που δεν προσεύχονται βασανίζονται. « Αν κάποιος ξυρίζει τα γένεια του βασανίζεται. « .
Κρατούμενοι εκτελούνταν και άλλοι βασανίζονταν.« Καθημερινά άκουγα φυλακισμένους να ουρλιάζουν από τον πόνο,αν ο πόνος όφειλε ν αέχει έναν ήχο θα ήταν αυτός ». Τα γέλια των τζιχαντιστών ήταν επίσης σκληρά και ανυπόφορα.
Τον οδήγησαν σε μια νέα φυλακή όπου καθηγητές έκαναν μαθήματα θρησκείας. Το Δεκέμβρη του 2014 τα έπαιξε όλα για όλα.Ειδοποιεί κάποιον φύλακα ότι βγαίνει αλλά ΄ποτι θα επιστρέψει για να κάνει την εργασία του στοε σωτερικό της φυλακής.Έχοντας περπατήσει 1χλμ βρίσκει ένα αμάξι φθάνει στο σπίτι του όπου μπαίνει και το αισθάνεται σαν να μπαίνει σε τόπο ιερό όπως λέει.Κατά της διάρκεια της κράτησής του προσβλήθηκε από λέπρα έχασε 10 κιλά και μερικώς την όρασή τουαπό την κακομεταχείρισή του. Αλλά το χειρότερο είναι η ψυχική οδύνη εκμυστηρεύεται.
πηγή: dimpenews