Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Φούλ οι μηχανές στις Ε.Δ για πάν ενδεχόμενο

Απανωτές ασκήσεις Στρατού και Εθνοφυλάκων σε Έβρο και νησιά τον τελευταίο μήνα - Τι συμβαίνει;
Μεγάλης έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται όλο τον Φεβρουάριο στα σύνορα με την Τουρκία, γεγονός που δεν έχει περάσει απαρατήρητο τόσο από τους κατοίκους των νησιών, όσο και από όσους παρακολουθούν τη στρατιωτική επικαιρότητα.
Προετοιμασίες για το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων; Αντιμετώπιση απειλής;

Αντιμετώπιση ζητημάτων ασφαλείας που ενδεχομένως δημιουργούνται από την τροπή που έχει πάρει το μεταναστευτικό; Πολλά είναι τα ερωτήματα, τα οποία είναι φυσικό να τίθεται όταν κάποιος παρακολουθήσει τη συχνότητα των ασκήσεων.

Η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα με το προσφυγικό και η πίεση που ασκεί η Τουρκία μη τηρώντας τη συμφωνία να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που φεύγουν από τα παράλιά της, τείνει να δημιουργήσει πρόβλημα ασφαλείας στη χώρα.

Οι διαρκείς ασκήσεις σε όλη την μεθόριο είναι πιθανό να έχουν ως στόχο να ανυψώσουν το ηθικό των νησιωτών, να τους εμπεδώσουν αίσθημα ασφαλείας, αλλά και να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι οι ιδιαίτερα
στον Έβρο και τα νησιά, συμβαίνει κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο: Πραγματοποιούνται επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις με πολύ κοντινές ημερομηνίες. Είναι πολύ σπάνιο να συμβεί μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων να γίνονται στην ίδια περιοχή δυο σχεδόν εβδομαδιαίες επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τα σενάρια ασκήσεων που αντιμετωπίζονται είναι μεταξύ άλλωνΤαχεία Ανάπτυξη δυνάμεων, σχέδια αντεπιθέσεων και επεισόδια Αντιαεροπορικής Άμυνας. Παράλληλα εκτελούνται βολές με όλα τα οπλικά συστήματα.
Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
onalert