Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

«Η Τουρκία εκπαιδεύει τρομοκράτες να επιτεθούν στη Ρωσία»

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι η Τουρκία εκπαιδεύει τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους, όχι μόνο για να δράσουν στη Συρία, αλλά και να μεταφερθούν για δράση  στη Ρωσία.
«Σύμφωνα με πληροφορίες  των υπηρεσιών μας, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο στην Αττάλεια  για την πρόσληψη των ατόμων που έρχονται στην Τουρκία από τις μετα-σοβιετικές χώρες,  που συμμετέχουν σε συγκρούσεις στη Συρία, και προγραμματίζουν την επιστροφή τους στη Ρωσία», αναφέρει  ο Τσούρκιν σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι πρόκειται για πολίτες της Ρωσίας  και του Αζερμπαϊτζάν, όπως σημειώνει το Itar Tass.
Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ο Ρώσος μουσουλμάνος πολίτης, Ρουσλάν Ραστιαμόβιτς Καϊμπύλοφ, γνωστός ως Αμπντούλ Μπαρίς ή με το ψευδώνυμο ‘Δασκαλος’, ο οποίος γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1978 στο Ταταρστάν, όπως υποστήριξε ο Ρώσος διπλωμάτης.
«Αυτός και η οικογένειά του ζουν στην Αττάλεια και έχει μόνιμη κατοικία στην Τουρκία», σημείωσε ο Τσούρκιν.
Η πρόσληψη γίνεται από τις τουρκικές αρχές «εάν ο κρατούμενος του κέντρου προσωρινής κράτησης στην Αττάλεια συμφωνήσει να συμμετάσχει σε τρομοκρατικές δραστηριότητες,  τότε θα έχει την ελευθερία των κινήσεων του από τις τουρκικές υπηρεσίες, με βάση μιας σύμβασης που υπογράφεται με τον Τούρκο δικηγόρο Ταχίρ Τοσολάρ", όπως είπε ο Ρώσος αντιπρόσωπος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Τούρκος πολίτης, Σουλτάν Κεκχυράσεφ που προέρχεται από την Τσετσενία, ήταν κρατούμενος σε αυτά τα κέντρα.
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, πρόσθεσε, ακόμη,  ότι οι τραυματίες τρομοκράτες από τη Συρία, διακομίζονται στην Τουρκία για ιατρική περίθαλψη σε σημεία που έχουν οργανώσει οι Τούρκοι,  κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Τόνισε ότι, τουλάχιστον 700 τρομοκράτες βρίσκονται σε νοσοκομεία της  πόλης  Γκαζίαντεπ.