Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη η Τουρκία

Hurriyet: Η Τουρκία είναι ντε φάκτο σε κατάσταση πολέμου εναντίον όλων
«Η Τουρκία είναι ντε φάκτο σε κατάσταση πολέμου εναντίον όλων παρότι ανεπίσημα ακόμη» αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Οι πιο φανατικοί του κυβερνώντος κόμματος έχουν ήδη αρχίσει να πανηγυρίζουν τον «νέο πόλεμο της ανεξαρτησίας» στο όνομα της «εκδίκησης για την καταπίεση των Τούρκων ως ηγετών των μουσουλμάνων» αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο έμμεσος πόλεμος της Τουρκίας μετατράπηκε σε μια απευθείας κατάσταση πολέμου πρόσφατα όταν «κάποιοι Τούρκοι πολίτες άρχισαν να ταξιδεύουν ανοιχτά στη Συρία για να πολεμήσουν πλάι στους Τουρκμένους ή όποιους άλλους» ενώ «κάποιοι εθελοντές αποκαλούν τη Συρία ως γη των Οθωμανών προπατόρων» γράφει το δημοσίευμα.
Η μάχη ενάντια στους Κούρδους εντός και εκτός Τουρκίας έγινε επίσημη πολιτική, αναφέρει η εφημερίδα. Ωστόσο η κατάσταση αυτή έστρεψε την Τουρκία ενάντια σε ένα σύμμαχο των ΗΠΑ: Τους Κούρδους του YPG.
Μια κρίσιμη στιγμή ήταν η βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, όπου οι μυστικές υπηρεσίες βιαστικά έριξαν την ευθύνη στο YPG. Ωστόσο, ούτε καν οι σύμμαχοι της Τουρκίας δεν μοιάζουν να πείστηκαν από αυτό το συμπέρασμα για την ευθύνη της επίθεσης που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις του YPG με τις δυτικές δυνάμεις και θα εκμηδένιζαν την αντίληψη πως αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία».
Αυτό το τελευταίο στοιχείο έδωσε στην Τουρκία την εικόνα ενός «δολοπλόκου που κάνει τα πάντα για να μπερδέψει τους συμμάχους και να τορπιλίσει τον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος» γράφει η Hurriyet.
«H άρνηση της Τουρκίας να είναι συνεργάσιμος σύμμαχος για τη Δύση λειτουργεί ενάντια της, υποβαθμίζοντας περισσότερο τη χώρα ως σύμμαχο και εκμηδενίζοντας το ρόλο της ως περιφερειακής δύναμης. Οι κυβερνώντες έχουν πάρα πολλούς πολέμους να κάνουν πλέον ενάντια σε πάρα πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα…» καταλήγει το δημοσίευμα.