Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΝΑΤΟ: Στο Κεντρικό Αιγαίο τα πλοία - "Τυφλά" τα ραντάρ τους δεν βλέπουν τουρκικές παραβιάσεις

Τα πλοία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης SNMG2 που θα αναλάβουν δράση για το προσφυγικό,
είχαν σήμερα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα από τα ραντάρ τους ένα "υπερθέαμα" τουρκικών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 παραβίασε 19 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο κάνοντας το FIR σουρωτήρι μέσα σε μιάμιση ώρα.

Το τουρκικό αεροσκάφος πέρασε στον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου στις 15:07 το μεσημέρι και επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ παραβιάσεων περνώντας σε όλο το κεντρικό Αιγαίο, όπου κάτω βρίσκονταν τα ΝΑΤΟϊκά πλοία.
Όπως έγραψε το Onalert.gr χθες τα ΝΑΤοϊκά πλοία πήραν εντολή να καταπλεύσουν στο Αιγαίο και σήμερα κινήθηκαν στο Κεντρικό Αιγαίο. Το τουρκικό CN-235 παρέμεινε για πάνω από μια ώρα μπαινοβγαίνοντας στον ελληνικό εναέριο χώρο μέχρι που εξήλθε στις 16:24 από τη Ρόδο.

Ταυτόχρονα, ένα ζεύγος F-16 παραβίαζε τον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ Χίου και Λέσβου στις 15:29 και έμπλεκε σε αερομαχία με ελληνικά μαχητικά, ενώ άλλ
α 4 F-14 "φάντομ" έμπαιναν στις 15:00 στον ελληνικό εναέριο χώρο για να βγουν στις 15:21 βόρεια της Λέσβου.


Τα πλοία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης που θα εμπλακούν στην αποτροπή των προσφύγων, έπιασαν με τα ραντάρ τους τις τουρκικές παραβιάσεις, αλλά προφανώς δεν είναι θέμα που τους αφορά, οπότε δεν υπήρξε και κάποια αντίδραση.

Ωστόσο εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτήματα, καθώς εάν η Τουρκία σήμερα, την πρώτη ημέρα που κατέπλευσαν στο Αιγαίο δηλώνει την παρουσία της με τόσο μεγάλο αριθμό παραβιάσεων, χωρίς να υπάρχει κάποια ΝΑΤΟ"ική αντίδραση (ή τουλάχιστον δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι αργά το βράδυ) τότε τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον;
Όταν το Onalert αναφερόταν στην (επικείμενη τότε) συμφωνία του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο με την λέξη "Κερκόπορτα" αυτό ακριβώς εννοούσε.  Ας δούμε όλοι όσοι υποστήριζαν ότι η ΝΑΤΟϊκή παρουσία θα περιορίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις, τι έχουν να πουν πλέον.
Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
onalert