Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Βρετανός πράκτορας: Η Μόσχα και ο Άσαντ είναι κοντά στη νίκη στη Συρία

Σε άρθρο του στην «Huffington Post», ο Alastair Crooke,, πρώην αξιωματούχος της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6 και διπλωμάτης,  με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή, γράφει ότι τα στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ με την υποστήριξη της Ρωσίας, βρίσκονται κοντά στην τελική νίκη.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο συριακός στρατός, απέκλεισε τις οδούς που αποτελούσαν την κύρια επικοινωνία των ανταρτών με την Τουρκία, βόρεια του Χαλεπίου.
Συνεχίζοντας την επίθεση, τα στρατεύματα του Άσαντ, έχουν περικυκλώσει τους τρομοκράτες στο Χαλέπι.Εάν ο συριακός στρατός κινηθεί προς τα βόρεια θα ενωθεί με τους Κούρδους και θα εγκλωβίσουν  σχεδόν όλες τις δυνάμεις της «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» και του Ντάες.
 
Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει τους Κούρδους να περάσουν στη δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη, οι Κούρδοι δεν αποκλείουν να περάσουν δυτικά και να χτυπήσουν τις τρομοκρατικές ομάδες, σύμφωνα με τον Crooke.
Επιπρόσθετα, η Μόσχα κατέστησε, επίσης, σαφές ότι προτίθεται να μπλοκάρει όλα τα κανάλια επικοινωνίας  μεταξύ Τουρκίας και Συρίας που ελέγχονται από τους τρομοκράτες.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να εισβάλλει στη Συρία.
Ο συντάκτης δεν αποκλείει οι δηλώσεις της Μόσχας να εμπεριέχουν προειδοποίηση στην Άγκυρα.

Σίγουρο είναι ότι εάν η Τουρκία, όντως, ξεκινήσει μια στρατιωτική δράση στη Συρία, το ΝΑΤΟ θα την υποστηρίξει μόνο στα λόγια, αλλά η Ρωσία έχει ένα σαφές πλεονέκτημα, την πολεμική της αεροπορία, όπως σημειώνει ο βρετανός διπλωμάτης.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Συρία μπορεί να ξαναγεννηθεί και να γίνει ένα ισχυρό κράτος και η Ρωσία και το Ιράν θα βρίσκονται στο μέρος των νικητών.
Ωστόσο, οι δυτικές χώρες που βλέπουν τα πράγμα αβέβαια με τις δικές τους στρατιωτικές επεμβάσεις θα ήταν δύσκολο να αποδεχθούν μια τέτοια εξέλιξη, τονίζει ο συντάκτης.