Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ελέγξει τη μετανάστευση θα καταρρεύσει»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε θα καταφέρει να θέσει φέτος υπό έλεγχο τη μετανάστευση ή θα καταρρεύσει, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Ο κεντροαριστερός Φίκο τηρεί σκληρή στάση έναντι των προσφύγων και των μεταναστών και έχει καταστήσει το αίτημα να καμφθεί η ροή τους προς την Ευρώπη ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής του εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 5ης Μαρτίου.
«Το να παραβλέπεται η κλιμακούμενη ένταση, η νευρικότητα και ο φόβος των ανθρώπων για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει αληθινή λύση στην κρίση της μετανάστευσης ενώ το μεταναστευτικό κύμα συνεχίζεται, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε ο Φίκο στο άρθρο του στην οικονομική εφημερίδα Hospodářské Noviny.
«Είτε αρέσει σε κάποιον είτε όχι, το 2016 θα είναι η χρονιά που η ΕΕ είτε θα θέσει τη μεταναστευτική κρίση υπό έλεγχο ή θα καταρρεύσει», συνέχισε.
Ο Ρόμπερτ Φίκο καλεί να γίνει αυστηρότερη η φρούρηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνησή του προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης της ΕΕ να αναδιανεμηθούν βάσει ποσοστώσεων 160.000 αιτούντες άσυλο στα κράτη μέλη της.
Έχει ακόμη υποστηρίξει ότι η εισροή των μεταναστών συνδέεται με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και τη βία εναντίον γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία.
Ο Φίκο εξάλλου θεωρεί την έννοια της πολυπολιτισμικότητας «παραμύθι». Η στάση του έναντι της κρίσης των προσφύγων έχει απήχηση στη Σλοβακία, μια καθολική χώρα 5,4 εκατ. κατοίκων με ομογενοποιημένη κοινωνία και σχεδόν καμιά εμπειρία στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων.
Οι τοποθετήσεις του Φίκο καταγράφονται ενόψει της συνόδου, την επόμενη εβδομάδα, της ομάδας κρατών του Βίσεγκραντ και της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.
Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Πολωνία έχουν υιοθετήσει από κοινού μια σκληρή στάση έναντι των προσφύγων και συγκρούονται με δυτικοευρωπαϊκές χώρες για τον τρόπο αντιμετώπισης της μαζικής προσέλευσης 1 και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων πέρυσι.
Μολαταύτα οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες κατευθύνονται προς τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, και ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στις κεντροευρωπαϊκές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες είναι συγκριτικά πολύ μικρός.
tribune