Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Αμερικανός αξιωματούχος: Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί ήδη χημικά όπλα

Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει να κατασκευάσει χημικά όπλα και μάλιστα τα χρησιμοποιεί ήδη στη Μέση Ανατολή, αποκάλυψε ο συντονιστής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ σε ομιλία του στο Καπιτώλιο την Τρίτη.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε λόγο για πολυάριθμες καταγγελίες σχετικά με χρήση χημικών όπλων στη Συρία και το Ιράκ. Μάλιστα, όπως επισήμανε, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν ότι, κατά τη διάρκεια επίθεσής τους στη Συρία, οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν «αέριο μουστάρδας» (υπερίτη) εναντίον των εχθρών τους.
Σε μια έκθεση που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τζέιμς Κλάπερ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εκτιμάμε ότι μη κρατικοί παράγοντες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής χρησιμοποιούν χημικά όπλα. Η έρευνα για επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο έδειξε ότι τουλάχιστον δύο άτομα εκτέθηκαν στη χημική ουσία υπερίτη. Συνεχίζουμε να ερευνάμε πολυάριθμες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από τζιχαντιστές, τόσο στη Συρία όσο και το Ιράκ».
Όπως ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο Fox News, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια εξτρεμιστική οργάνωση κατασκεύασε και χρησιμοποίησε ένα χημικό όπλο σε επίθεση από το 1995, όταν η σέχτα Αούμ Σινρικίο επετέθη με το αέριο σαρίν στο μετρό του Τόκιο.
tribune