Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Βαρουφάκης: Ναι, απέτυχα. Όμως το 67 έστειλαν Χούντα με τανκς, τον Ιούλιο του 15 με banks

Τις τράπεζες τις έκλεισε η τρόικα, δήλωσε ο Γ.Βαρουφάκης κατά την παρουσίαση της Κίνησης DiEM25. Απασφάλισε εναντίον των θεσμών και επεξήγησε την αποτυχία του σαν υπ. Οικονομικών. Εμφάνιση στήριξης από τον Ασάνζ.
Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση της ευρωπαϊκής του κίνησης (Pics)
Η πρεμιέρα της ευρωπαϊκής κίνησης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, DiEM25, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Βερολίνο, με κεντρικό της σύνθημα το: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί".
 
AdTech Ad

Καλεσμένοι ήταν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του ισπανικού Podemos και του Γερμανικού Die Linke. Από τη σκηνή του κατάμεστου ιστορικού θεάτρου Volksbühne, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για μια Ευρώπη που πρέπει να γίνει περισσότερο δημοκρατική, όπου "όλοι οι πολιτικοί φορείς θα εκλέγονται από τον κυρίαρχο λαό", και για ακόμη μια φορά ζήτησε ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων των φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Ο πρώην υπ. Οικονομικών, έχει άλλωστε παραδεχθεί στο παρελθόν πως για τον λόγο αυτό, είχε καταγράψει ο ίδιος συνεδριάσεις του Eurogroup. Ανακοίνωσε πως θα ζητήσει από σήμερα από τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Eurogroup να ξεκινήσει η διαδικασία διαφάνειας στη λειτουργία των θεσμών, με ζωντανές μεταδόσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες.
 

Η επεξήγηση της αποτυχίας λόγω "νέας επικυριαρχίας"

"Το 1967 ανέτρεψαν την ελληνική δημοκρατία με τα τανκς, τον Ιούλιο του 2015 το έκαναν με τις τράπεζες", δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Παραδέχθηκε πως απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις που έκανε σαν υπ. Οικονομικών της χώρας και τόνισε πως η κυβέρνηση "συνθηκολόγησε σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να αποτύχει".
 

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απέτυχα. Και η κυβέρνησή μας συνθηκολόγησε, παραδόθηκε σε ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει και στο οποίο δεν πιστεύει κανείς - ούτε ο Δρ Σόιμπλε ούτε το ΔΝΤ ούτε ο κ. Ντράγκι ούτε ο κ. Τσίπρας, κανείς. Προφανώς επρόκειτο για θεαματική αποτυχία", δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Mega που βρισκόταν στο κοινό. Ο δημοσιογράφος τον κατηγόρησε ότι απέτυχε και ότι ευθύνεται για το κλείσιμο των τραπεζών και για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να εισπράξει τον μισθό του.
"Δεν μπορώ να πάρω το μισθό μου εξαιτίας των capital controls. Είστε ο υπουργός των capital controls. Στο μυαλό πολλών Ελλήνων επικρατεί η άποψη ότι υπήρξατε ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών", του ανέφερε.
 

Η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως την κατέγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ήταν η εξής:
"Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκαν πρώτα στην Κύπρο λίγες ημέρες αφότου εξελέγη η νέα κυβέρνηση - είστε εξοικειωμένοι με αυτό, ε; Εκείνη την ημέρα έγινε για μένα σαφές ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα ήταν ο νέος τρόπος με τον οποίο η τρόικα θα επέβαλε τη σιδηρά θέλησή της στις κυβερνήσεις.
Τρεις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με επισκέφθηκε και μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά μου είπε, "είτε θα δεχτείτε τις υπάρχουσες οικονομικές πολιτικές, το πρόγραμμα όπως είναι, ή θα κλείσουμε τις τράπεζές σας". Το 1967 ανέτρεψαν την ελληνική δημοκρατία με τα τανκς, τον Ιούλιο του 2015 το έκαναν με τις τράπεζες".
Δήλωσε μάλιστα υπερήφανος, αναφέροντας πως η κυβέρνηση στην οποία μετείχε δεν ήταν διατεθειμένη να υποταχθεί. "Ο μισθός σας δεν καταβάλλεται, επειδή άκαρδοι, απρόσωποι γραφειοκράτες που καθοδηγούνται από δεξιούς πολιτικούς που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των ίδιων των εθνών τους, έκλεισαν τις τράπεζές μας και μας επέβαλαν ελέγχο κεφαλαίων. Μπορείτε να στρέφεστε εναντίον μου, αλλά προτείνω να δείτε την πραγματική αιτία για το γεγονός ότι δεν μπορείτε να πάρετε τον μισθό σας, που είναι ότι η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες", κατέληξε.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/varoyfakhs-nai-apetyxa-omws-to-67-esteilan-xounta-me-tanks-ton-ioulio-toy-15-me-banks.3900373.html