Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Συμμαχία Τουρκίας, Αλβανίας και Σκοπίων. Εμείς με ποιούς είμαστε?


Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεβσκι, προχθές, στο τέλος της επίσκεψής του στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ε/φ Dnevnik, χαρακτηρίσθηκε από συμβολισμούς και γεγονότα που δεν συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα επίσκεψης του κ. Γκρούεβσκι στην Τουρκία, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι σθεναρός υποστηρικτής και φίλος της ΠΓΔΜ, κάτι που διαφάνηκε και σήμερα (σ.σ. προχθές). Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίχως οποιαδήποτε προαναγγελία, κάλεσε τον κ.Γκρούεβσκι να εγκαινιάσουν από κοινού τα νέα γραφεία της ΕΕ στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο Πρωθυπουργοί επιβεβαίωσαν ότι παραμένουν στην πορεία της εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών κριτηρίων και της ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά υπογράμμισαν τα πολιτικής φύσεως εμπόδια που ορθώνονται σε αυτή την πορεία. Από τη συνάντηση Ερντογάν-Γκρούεβσκι απεστάλησαν σαφή πολιτικά και οικονομικά μηνύματα. Η Τουρκία παραμένει μεγάλος φίλος της ΠΓΔΜ σε κάθε τομέα, στηρίζει ανοικτά τη χώρα όσον αφορά στο ζήτημα του ονόματος και αντιμετωπίζει την ΠΓΔΜ ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός ότι η ένταξή της δεν έχει επισημοποιηθεί.


«Ο άμεσος γείτονάς μας, η Ελλάδα, ασχολείται με τη “Μακεδονία” και της δημιουργεί προβλήματα. Αφήστε τη “Μακεδονία” να ονομάζεται “Μακεδονία”. Μην την αφήνετε στη σκιά. Προς το συμφέρον της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, όταν υπάρχουν σημαντικότερα ας μην ασχολούμαστε με ασήμαντα πράγματα», διεμήνυσε, σύμφωνα με την ε/φ Dnevnik, ο κ. Ερντογάν, κατά τα εγκαίνια του Κέντρου ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Τουρκίας στην ΚωνσταντινούπολΤα ανωτέρω, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ε/φ Vecer, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να τα μεταφέρει στον Αμερικανό Πρόεδρο, κ. Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον αυτές τις ημέρες. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ήδη εχθές αναχώρησε για την Ουάσιγκτον.
Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αναφέρει η ε/φ Nova Makedonija, κατά τα εγκαίνια του Γραφείου της ΕΕ, δήλωσε ότι «οι δύο χώρες γνωρίζουν πως στην πορεία προς την ΕΕ μπορεί να υπάρξουν άνοδοι και κάθοδοι, ταχέα και βραδέα βήματα», συμφωνώντας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό πως δεν πρέπει να υποβαθμιστούν οι προδιαγραφές για τον προσδοκόμενο στόχο.
Ο κ. Γκρούεβσκι, συμπληρώνει η ε/φ Dnevnik, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του και της σαφώς εκπεφρασθείσας στήριξης εκ μέρους της Τουρκίας. Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έκκληση του Τούρκου Πρωθυπουργού προς τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ΠΓΔΜ, καθώς και στην από κοινού παρουσία των δύο χωρών σε τρίτες αγορές.
«Η Δημοκρατία της Τουρκίας αδιαμφισβήτητα είναι ένας εκ των μεγαλυτέρων εταίρων της “Μακεδονίας”, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την άνευ επιφυλάξεων και αδιαμφισβήτητη στήριξη που μας προσφέρατε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Συζητήσαμε για την περαιτέρω εμβάθυνση της καλής συνεργασίας στον πολιτικό τομέα και τη στήριξη της Τουρκίας σε όλους τους τομείς, στήριξη όσον αφορά στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και σε όλα τα επίπεδα όπου μπορεί να συμβάλει θετικά η Τουρκία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ της ΠΓΔΜ. (πηγές: ε/φ Dnevnik και Nova Makedonija)
Όσον αφορά στο οικονομικό φόρουμ Τουρκίας-ΠΓΔΜ, πάνω από 200 επιχειρηματίες των δύο χωρών συμμετείχαν στις εργασίες του φόρουμ αυτού στην Κωνσταντινούπολη. Σε αντίθεση με τις εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις, οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν αναπτυχθεί στο ευκταίο και εφικτό επίπεδο. Το 2008 οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών ανήλθαν μόνον στα 330 εκατομ. δολάρια. Ως εκ τούτου, την επερχόμενη περίοδο η ΠΓΔΜ και η Τουρκία θα επιδιώξουν αυτές να ανέλθουν στο 1 δισεκατομ. δολάρια. Ο κ. Ερντογάν διεμήνυσε η συνάντηση στην Τουρκία να αποδειχθεί παραγωγική, καλώντας τις τουρκικές εταιρείες να επενδύσουν στην κατασκευή 300 χλμ οδικών αξόνων στην ΠΓΔΜ, να εκσυγχρονίσουν τα αεροδρόμια στα Σκόπια και την Αχρίδα, να κατασκευάσουν το αεροδρόμιο στο Στιπ, προαναγγέλοντας για τον Φεβρουάριο την υλοποίηση της επένδυσης της τουρκικής εταιρείας «ΤΑΒ». Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, κ. Μίλε Γιανακίεσκι, από την πλευρά του κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην κατασκευή των υδροηλεκτρικών μονάδων «Τσέμπρεν» και «Γκάλιστε», ενώ παρουσίασε και το σχέδιο κατασκευής συνοικιών και εμπορικών κέντρων σε χώρους που κάποτε ανήκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις της ΠΓΔΜ. (πηγή: ε/φ Nova Makedonija)
1.ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΓΔΜ / ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ / ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΕΧΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ο Τσέχος Πρόεδρος, κ. Β. Κλάους, σε απαντητική επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, κ. Γκιόργκε Ιβάνοβ, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Η Δημοκρατία της Tσεχίας είναι έτοιμη να στηρίξει συμφωνία σχετικά με τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τη “Μακεδονία”. Το όνομα της χώρας σας δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα προς αυτή την κατεύθυνση για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Στην επιστολή, όπως ανακοίνωσε προχθές το Γραφείο του κ. Ιβάνοβ, ο κ. Κλάους διαβεβαίωσε τον ομόλογό του ότι η Τσεχία στηρίζει αδιάλειπτα τις επιδιώξεις της ΠΓΔΜ, σχετικά με την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά και στο ΝΑΤΟ.
«Ο Πρόεδρος Κλάους στην επιστολή του επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Δημοκρατίας της Τσεχίας για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας με τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε όλους τους τομείς, και αποδέχθηκε με ικανοποίηση την πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” τον επόμενο χρόνο», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν του Γραφείου του Προέδρου της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ιβάνοβ, στις 27 Νοεμβρίου του 2009, απέστειλε επιστολή προς τον Τσέχο ομόλογό του, δια της οποίας ζητούσε τη στήριξη της Τσεχίας για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για την ΠΓΔΜ.
/www.anixneuseis.gr