Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Προσβολή και φακελοποίηση της ιδιωτικής ζωής μέσω ψευτοτρομοκρατίας.


Περισσότερη ασφάλεια ή προστασία της προσωπικής ζωής; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αεροπορική ασφάλεια μπορεί να βελτιωθεί με την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των επιβατών καθώς και τη χρήση σκάνερ που τους «ξεγυμνώνουν». Αυτό όμως θα οδηγήσει σε περιορισμό της ιδιωτικότητας.
Oι επιβάτες θα πρέπει να συνηθίσουν, γράφει η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα «Washington Ρost», ότι οι αρχές γνωρίζουν πολλά για εκείνους, για την οικογένεια και τους συνεργάτες τους, καθώς και το ότι θα περνούν από μηχανήματα που θα ερευνούν απόκρυφα μέρη τους, κάτι που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί. Χθες στην Ολλανδία ανακοινώθηκε ότι στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ απ΄ όπου απογειώθηκε το αεροσκάφος το οποίο προσπάθησε να ανατινάξει ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντούλ Μουταλάμπ την ημέρα των Χριστουγέννων, οι επιβάτες πτήσεων προς τις ΗΠΑ θα περνούν από ολόσωμο σκάνερ.
Αυτά τα 15 μηχανήματα θα τοποθετηθούν στο αεροδρόμιο Σκίπολ σε περίπου 3 εβδομάδες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γκούζε τερ Χορστ. «Γλιτώσαμε από μια σοβαρή επίθεση που θα είχε πολύ μεγάλες επιπτώσεις, αλλά δυστυχώς θα υπάρξουν και άλλες», είπε, εξηγώντας ότι ο Μουταλάμπ πέρασε και από ανιχνευτές μετάλλων και η χειραποσκευή του από ακτίνες Χ που δεν θα μπορούσαν να εντοπίσουν το εκρηκτικό υλικό που μετέφερε. «Η χρήση αυτών των ολόσωμων σκάνερ θα βοηθήσει να εντοπίζουμε εάν κάποιος μεταφέρει κάτι στο σώμα του».

Όσο για εκείνους που διαμαρτύρονται για την παραβίαση της ιδιωτικότητας, διευκρίνισε ότι τα αποτελέσματα του σκάνερ θα πηγαίνουν πρώτα σε ένα κομπιούτερ και μόνο εάν εκείνο εντοπίσει κάποιο ύποπτο αντικείμενο θα επιτρέπεται στους αστυνομικούς να κοιτάξουν την εικόνα που θα αποκαλύπτει τις σωματικές λεπτομέρειες του επιβάτη. Την πρόθεσή της να εξετάσει τη χρήση παρόμοιων μηχανημάτων εκδήλωσε και η γερμανική κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μαϊζίερ, ο οποίος χαρακτήρισε απαραίτητο «να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την υγεία των επιβατών και να είναι αποδοτικά».

Αναζωπύρωση
Μετά την αποτυχημένη απόπειρα του Μουταλάμπ αναζωπυρώθηκε η συζήτηση για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων ασφαλείας με το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σεβασμό στην ιδιωτικότητα των επιβατών. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι ειδικοί στην ασφάλεια που υποστηρίζουν ότι τώρα είναι η στιγμή να δοθούν στις αρχές περισσότερα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, να υπάρξει ανταλλαγή μεταξύ μυστικών υπηρεσιών καθώς και να χρησιμοποιηθεί προηγμένη τεχνολογία. «Οι τρομοκράτες δεν είναι χαζοί», λέει ο Στιούαρτ Μπέικερ, στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών. «Ξέρουν τι αναζητούμε, γι΄ αυτό και θα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι όσοι χειρίζονται τα μηχανήματα στα αεροδρόμια θα μάθουν κάτι παραπάνω για εμάς». Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν παρόμοια μηχανήματα σε 19 αεροδρόμια αλλά οι επιβάτες περνούν από αυτά μόνο εάν το θέλουν, την απόφαση για την τοποθέτηση ανάλογων μηχανημάτων μπορεί να πάρει ο πρόεδρος Ομπάμα, μια και δεν χρειάζεται σχετική νομοθεσία από το Κογκρέσο.

Ανιχνευτές σωμάτων υψηλής τεχνολογίας
ΜΕΤΑ τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών και οι μυστικές υπηρεσίες ξόδεψαν δισ. δολάρια προκειμένου να αναπτύξουν δίκτυα ανταλλαγής πληροφοριών και άλλα συστήματα ασφαλείας. Μόνο 795 εκατ. δολάρια διοχετεύθηκαν σε έρευνες για την ανάπτυξη «ανιχνευτών σωμάτων» υψηλής τεχνολογίας. Συνολικά περισσότερα από 10 προγράμματα μηχανημάτων ανίχνευσης βρίσκονται εν εξελίξει, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και μια «πύλη για ίχνη από εκρηκτικά» η οποία χρησιμοποιεί ριπές αέρα προκειμένου να «ξεκολλούν» εκρηκτικά υλικά, τα οποία κατόπιν εντοπίζουν και αναλύουν αισθητήρες.

Ο φόβος του Μεγάλου Αδελφού
ΥΠΑΡΧΟΥΝ πάμπολλες οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων και πολίτες που ανησυχούν ιδιαίτερα για την ενίσχυση της δυνατότητας των κυβερνήσεων να μας παρακολουθούν και αναρωτιούνται εάν θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος ή οι δυνατότητες αυτές θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά και για άλλους λόγους.

Για παράδειγμα, το κάποτε απόρρητο πρόγραμμα CΑΡΡS ΙΙ είχε σχεδιασθεί έτσι ώστε να χρησιμοποιεί τις ταξιδιωτικές κρατήσεις ενός πολίτη, τις πληροφορίες για το πού μένει, τους συγγενικούς του δεσμούς, την κίνηση των πιστωτικών του καρτών και άλλα προσωπικά δεδομένα ώστε να εντοπίζει πιθανές απειλές.
Η πρόταση της κυβέρνησης Μπους να χρησιμοποιείται όχι μόνο για τρομοκράτες αλλά και για κοινούς εγκληματίες δεν εγκρίθηκε μετά τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών και οργανώσεων.
www.tanea.gr