Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Αγιότατος Πατριάρχης Κύριλλος κατακρίνει το δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβίαση των δικαιωμάτων των πιστών


Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, Κύριλλος, πιστεύει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την πρακτική του λαμβάνει ανεπαρκώς υπόψη του τα δικαιώματα των πιστών.
«Κατά τη γνώμη μας, στις εργασίες του Δικαστηρίου πραγματοποιείται συχνά μονόπλευρη χρήση ορισμένων ερμηνειών των ατομικών δικαιωμάτων σε βάρος των συλλογικών δικαιωμάτων των παραδοσιακών θρησκευτικών οργανώσεων, με ρίζες στην ιστορία και τον πολιτισμό των λαών της Ευρώπης», - αναφέρεται στο μήνυμα του Αγιοτάτου Πατριάρχη στον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Turbernu Jagland, το κείμενο του οποίου δημοσιεύει η Πατριαρχική Υπηρεσία Τύπου, την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο, τα παραπάνω δείχνουν την ανάγκη για «μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με τα ζητήματα και τις πρακτικές του Δικαστηρίου,
 όπου το κοσμικό δίκαιο μπαίνει στα πλαίσια του κανονικού δικαίου,από αιώνων ηθικών και θρησκευτικών παραδόσεων των λαών της Ευρώπης».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η άγνοηση των ηθικών πτυχών της υλοποίησης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απειλεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της ίδιας της αντίληψης των δικαιωμάτων και ελευθεριών, η οποία έχει καταστεί ένα από τα επιτεύγματα της σύγχρονης ιστορίας», - τονίζεται στο μήνυμα.

Όπως πιστεύει ο Αγιότατος Πατριάρχης Κύριλλος,αυτό είναι σημαντικό να υπολογιστεί κατά τη συζήτηση για τις προοπτικές ανάπτυξης της πρακτικής του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, « ενός από τα κύρια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο ενέκρινε πολλές αποφάσεις που αποσκοπούν στην προστασία της αξιοπρέπειας των συγκεκριμένων ατόμων».

Ο Αγιότατος Πατριάρχης υπενθύμισε ότι το 2008 στη Ρωσία εγκρίθηκε ένα έγγραφο με τίτλο «Οι βασικές αρχές της αξιοπρέπειας, ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», που δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη της κοινωνικής θεωρίας της Ρωσικής Εκκλησίας. Σ' αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης «με πληρή σοβαρότητα θα αντιμετωπίσει το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου, που απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα και το οποίο με ενδιαφέρον υποδέχτηκαν σ' όλο τον κόσμο».

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας «με μεγάλη ικανοποίηση» σημείωσε τη συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης με τις θρησκευτικές κοινότητες της Ευρώπης , «η οποία, τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιείται στα πλαίσια της προώθησης και ανάπτυξης του διαπολιτισμικού διαλόγου».

«Ελπίζουμε στην δραστηριοποίηση των προσπαθειών του Συμβουλίου της Ευρώπης με σκοπό την εφαρμογή της επανειλημμένης πρότασης: να δημιουργηθούν τα μέσα της μόνιμης και συστηματικής συνεργασίας μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και των θρησκευτικών οργανώσεων που εκπροσωπούν τις βασικές ευρωπαϊκές θρησκευτικές παραδόσεις", - αναφέρεται στο μήνυμα.
www.bogoslov.ru