Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Αρχιεπίσκοπος που σκανδαλίζει το ποίμνιο του, σε θρησκευτικά και εθνικά θέματα


Έντονα ενοχλημένα είναι αρκετά στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, σε σχέση με το περιεχόμενο χθεσινής γραπτής δήλωσης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος Χρίστου Πουργουρίδη. Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, μόλις την περασμένη Δευτέρα είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει «σε μία λογική χαρακτηρισμών» σε σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και κάλεσε όλους σε «ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ολιγότερες δηλώσεις», ο κ. Πουργουρίδης προέβη χθες σε δήλωση πλούσια σε χαρακτηρισμούς, η οποία δεν χαρακτηριζόταν ούτε από ψυχραιμία, ούτε από νηφαλιότητα, ούτε από φειδώ.
«Ανοησίες» που διώχνουν τον κόσμο από την Εκκλησία

Σύμφωνα με τη δήλωσή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ αν είχε τη δυνατότητα να εκκλησιάζεται σε ορθόδοξη εκκλησία, η οποία να μην ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου, θα το έκανε ευχαρίστως. Όπως εξήγησε, «πηγαίνω εκκλησία για να βρω γαλήνη και φεύγω με ταραχή μεγάλη κάθε Χριστούγεννα και Ανάσταση, από τις ανοησίες που περιέχονται στις εγκυκλίους του Αρχιεπισκόπου».
 Πρόσθεσε δε, ότι ο λόγος του Αρχιεπισκόπου «αντί να ενώνει διχάζει» και ότι οι πράξεις του «αντί της αγάπης καλλιεργούν το μίσος»! Συνεπώς, επισήμανε, «απωθούν τον κόσμο αντί να τον φέρνουν κοντά στην Εκκλησία».

Ακρότητες, προπαγάνδα και κατασπατάληση της περιουσίας

Σύμφωνα με τον κ. Πουργουρίδη, «ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ συνεχίζει να καταχράται του αξιώματός του και να προκαλεί τα αισθήματα μίας μεγάλης μερίδας του πληρώματος της Εκκλησίας της Κύπρου». Πρέπει «να τεθεί τέρμα στις ακρότητες του Αρχιεπισκόπου», τόνισε. Πρόσθεσε ότι η αποστολή της Εκκλησίας «δεν είναι να προπαγανδίζει ενάντια στη λύση αλλά να προάγει την αλήθεια και όχι να συντηρεί μύθους και όνειρα».

«Ο Αρχιεπίσκοπος κατασπαταλά την περιουσία της Εκκλησίας για αλλότριους προς την αποστολή της σκοπούς», ισχυρίστηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ. Πρόσθεσε ότι αντί να αγοράσει 10.000 αντίτυπα του βιβλίου του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, με σημαντικότατο κόστος, μπορούσε να δώσει το ποσό αυτό στους φτωχούς. Ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος φαίνεται ότι δεν κατανοούν πως τα χρήματα και η περιουσία της Εκκλησίας δεν είναι προσωπική τους περιουσία αλλά ανήκουν στο πλήρωμα της Εκκλησίας και συνεπώς δεν μπορούν να τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν, υπογράμμισε.

Για το λόγο αυτό και «εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος συνεχίζει να προκαλεί με τη συμπεριφορά του», ο κ. Πουργουρίδης αναφέρει ότι «έφθασε η ώρα η Βουλή να προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος, έτσι που η διαχείριση της περιουσίας της Εκκλησίας να συνεχίσει να γίνεται από τους Ιεράρχες όπως σήμερα, αλλά να τεθεί κάτω από τον πλήρη έλεγχο ενός ανεξάρτητου οργάνου, το οποίο διορίζεται από τους εκλελεγμένους εκπροσώπους του κυπριακού ελληνισμού και όχι από την Ιερά Σύνοδο». Κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι «είναι καθήκον της Βουλής των Αντιπροσώπων να επιφέρει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, που να θέσουν τέρμα στις αυθαιρεσίες και τις καταχρήσεις στα οικονομικά της Εκκλησίας».

Κανένας δεν υιοθετεί

Η δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, πάντως, έπιασε το κόμμα απροετοίμαστο. Αρκετά στελέχη, με τα οποία επικοινώνησε η «Σ», απέφυγαν να σχολιάσουν τη δήλωση, αλλά έσπευσαν να σημειώσουν ότι είναι προσωπικού χαρακτήρα και δεν εκφράζει το σύνολο του κόμματος σε καμία περίπτωση. «Είναι αυστηρά προσωπικές απόψεις και απορρίπτω τους χαρακτηρισμούς απ' όπου κι αν προέρχονται», μας είπε χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος, τονίζοντας ότι δεν είναι κάτι που αποδέχονται συλλογικά στον ΔΗΣΥ. «Αποφάσεις εκ μέρους του κόμματος μόνο τα συλλογικά όργανα είναι σε θέση να λάβουν», υπογράμμισε στέλεχος. «Ο κ. Πουργουρίδης έχει το δικό του στιλ», μας είπε άλλο στέλεχος, προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε ΑΚΕΛ και ο καθένας εκφράζει την άποψή του». Πιο κατηγορηματικά, άλλο στέλεχος τόνισε ότι το μίσος το ενσπείρουν «οι φανατικοί από όποιο χώρο και αν προέρχονται», ενώ άλλο στέλεχος τόνισε ότι με την ίδια λογική που ο κ. Πουργουρίδης έχει το δικαίωμα να λέει αυτά τα πράγματα, έχει και ο Αρχιεπίσκοπος να θέτει τις δικές του απόψεις.

Αρκετά ήταν και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που επιβεβαίωσαν ότι η πρόταση Πουργουρίδη δεν ήταν κάτι που επεξεργάστηκαν και σκόπευαν να καταθέσουν επίσημα στη Βουλή και αυτό είναι εντελώς διαφορετικό θέμα από τη φορολόγηση της Εκκλησίας.

Ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς από τη «Σ» να σχολιάσει τη δήλωση, επικαλέστηκε άγνοια ως προς το περιεχόμενό της και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, εάν το κρίνει απαραίτητο. Ο Εκπρόσωπος Τύπου Χάρης Γεωργιάδης απέφυγε τόσο να υιοθετήσει τα λεγόμενα του κ. Πουργουρίδη όσο και να τον αφήσει «ακάλυπτο», λέγοντας ότι το κόμμα επίσημα αποφάσισε να μην ασχολείται και να μη σχολιάζει τις παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου, αλλά τα στελέχη δικαιούνται να εκφράζουν απόψεις. «Δεν τίθεται θέμα σε κάθε έκφραση άποψης το κόμμα να προσδίδει μία ετυμηγορία αν είναι κοινή θέση ή όχι», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο κ. Πουργουρίδης είναι ένας άνθρωπος πολύ κοντά στην Εκκλησία και ασφαλώς δικαιούται να εκφράζει την άποψή του.

Οι ξένοι μπορούν αλλά ο Αρχιεπίσκοπος όχι;

Πέραν του Εκπροσώπου Τύπου και δύο μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ μίλησαν επώνυμα για το θέμα. Ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «ασφαλώς και δεν συμμερίζομαι αυτές τις απόψεις. Εάν έχουν δικαίωμα να συμβουλέψουν τον Κυπριακό Ελληνισμό ξένες δυνάμεις, ξένες πρεσβείες και ξένοι αξιωματούχοι, πολύ περισσότερο το δικαίωμα αυτό το έχουν Κύπριοι πολίτες και οι πολιτικοί, πνευματικοί και θρησκευτικοί ηγέτες τους». «Εγώ προσωπικά αναγνωρίζω, σέβομαι και υπερασπίζομαι του δικαιώματος της Εκκλησίας της Κύπρου και του Αρχιεπισκόπου να έχουν άποψη για όλα τα ζητήματα και ιδιαιτέρως δε, για όσα αφορούν την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Η Εκκλησία της Κύπρου είναι θεσμός καταξιωμένος στις συνειδήσεις των Ελλήνων της Κύπρου για αιώνες και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ταυτότητάς του», τόνισε.

«Η πρόταση για να περιέλθει η περιουσία της Εκκλησίας και η διαχείρισή της κάτω από έλεγχο έξω από την Ιερά Σύνοδο στρέφεται κάθετα και βίαια εναντίον της ίδιας της Εκκλησίας, εναντίον της αποστολής της και εναντίον της υπόστασής της», υπογράμμισε. «Οι πιστοί που έδωσαν την περιουσία τους στην Εκκλησία της Κύπρου αν ήταν για να την έδιναν στο κράτος εξ υπαρχής θα την έδιναν στο κράτος», εκτίμησε. «Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα έπρεπε να τυγχάνει ως ηγέτης της Εκκλησίας της Κύπρου περισσότερου σεβασμού από όλους και ιδίως όσους δηλώνουν ότι θρησκεύουν νυχθημερόν», πρόσθεσε. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι «ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν κινδυνεύει από τις δήθεν ανοησίες του Αρχιεπισκόπου, κινδυνεύει όμως, και μάλιστα πολύ περισσότερο, από τις ανοησίες των πολιτικών του».

Απαιτείται σεβασμός

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου τόνισε στη «Σ» ότι «δεν δικαιολογούνται δηλώσεις με τέτοιο περιεχόμενο, έναντι οποιασδήποτε άποψης η οποία ακούγεται, όσο και αν ακόμα κάποιοι διαπιστώνουν εκτροπές και όσο και αν διαφωνούμε». «Θεωρώ ότι κάθε ένας από εμάς πρέπει να επιδεικνύει τον απαραίτητο σεβασμό στους άλλους και να αποφύγουμε μηδενιστικές δηλώσεις ή ωραιοποιήσεις του παρελθόντος, ειδικότερα σε σχέση με το Κυπριακό», πρόσθεσε. «Η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά την ίδια την Εκκλησία και δεν νομίζω να εγείρεται θέμα αναφορικά με τα θέματα διαχείρισης», κατέληξε.

Πιο κομψά το ΑΚΕΛ

Για το θέμα του Αρχιεπισκόπου τοποθετήθηκε και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, χωρίς όμως να προβεί σε οποιουσδήποτε χαρακτηρισμούς. Δήλωσε ότι το κόμμα του διαφωνεί με τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης και αυτό «είναι ηλίου φαεινότερον». Απ’ εκεί και πέρα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι «δικαίωμά του» να αγοράσει και να διανέμει δωρεάν το βιβλίο του κ. Χριστοδούλου, όμως «τα λεφτά, τα οποία δίνουν οι πιστοί στην Εκκλησία, δεν μπορεί ο καθένας να τα χειρίζεται με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί και επιδιώκει». Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να διαχειρίζονται με μεγαλύτερη φειδώ και προσοχή. «Κατά τα άλλα θέλω να στείλω την αγάπη μας στο Μακαριότατο. Θεωρούμε ότι η Εκκλησία αυτές τις μέρες θα έπρεπε να ήταν κήρυκας αγάπης και ενότητας και όχι οτιδήποτε άλλο», κατέληξε.

Το πρόβλημα του κ. Πουργουρίδη ονομάζεται Ανάν

«Τα κίνητρα του κ. Πουργουρίδη είναι φανερό ότι δεν είναι το κόστος του βιβλίου μου και η δήθεν σπατάλη, αφού το κάθε αντίτυπο που έχει αγοράσει ο Αρχιεπίσκοπος είναι κάτω από τα 2 ευρώ έκαστο, που δεν καλύπτει ούτε το εκτυπωτικό κόστος», τόνισε ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον θεωρεί κατασπατάληση την αγορά αντιτύπων του βιβλίου του. «Πρόκειται συνεπώς περί μη σοβαρού επιχειρήματος η δήθεν σπατάλη», σημείωσε.

«Η ουσία είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει και καθήκον και δημοκρατικό δικαίωμα να ενημερώνει το ποίμνιό του για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, μία σημαντική πτυχή του οποίου είναι και η οικονομική», ανέφερε. «Ο ίδιος έκρινε ορθώς ότι οι διεξαγόμενες συνομιλίες οδηγούν σε λύση που θα επιφέρει καταστροφή της κυπριακής οικονομίας, αν η λύση αυτή υιοθετηθεί», πρόσθεσε. «Αυτά είναι που ενοχλούν τον κ. Πουργουρίδη, γνωστό φανατικό θιασώτη του εκτρωματικού σχεδίου Ανάν και όχι η δήθεν σπατάλη ασήμαντου ποσού χρημάτων του Αρχιεπισκόπου», κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου. Ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί γραπτώς και εκτεταμένα σήμερα. Πηγές εντός της Αρχιεπισκοπής ανέφεραν στη «Σ» ότι και ο Αρχιεπίσκοπος προετοιμάζει απάντηση προς τον κ. Πουργουρίδη.