Η Επιτροπή Διοίκησης του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης έκρινε εαυτήν αναρμόδια να εξετάσει την αίτηση των τριών δικηγόρων και στελεχών των Οικολόγων Πράσινων για την αφαίρεση των θρησκευτικών εικόνων και συμβόλων από τους τοίχους των δικαστικών αιθουσών πόλης.Σύμφωνα με τον εισηγητή της Επιτροπής, η ανάρτηση γίνεται μόνο δίκην εθίμου, ενώ κατά τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί επί του θέματος, για όλη τη χώρα, είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Η Επιτροπή -την οποία συγκροτούν οι προϊστάμενοι Ειρηνοδικείου, Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Εισαγγελίας Εφετών, Πρωτοδικείου, Εφετείου, καθώς και οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων- συζήτησε την υπόθεση την Πέμπτη. Η απόφαση, αν και δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, ανακοινώθηκε στους αιτούντες-δικηγόρους, στελέχη των Οικολόγων Πράσινων.
Κατά τον Εισηγητή της Επιτροπής, προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, αν και η ανάρτηση γίνεται μόνο δίκην εθίμου, το αίτημα της αποκαθήλωσής τους πρέπει να απορριφθεί λόγω αναρμοδιότητας της Επιτροπής!
«Το θέμα της υπάρξεως θρησκευτικών εικόνων στις αίθουσες των ακροατηρίων δεν αφορά αποκλειστικά τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Μακρά και ομοιόμορφη συνήθεια, δίκην εθιμικού δικαίου, έχει οδηγήσει στην ανάρτηση θρησκευτικών εικόνων σε όλα τα δικαστήρια της χώρας (του Αρείου Πάγου συμπεριλαμβανόμενου). Η παράδοση αυτή φαίνεται να εναρμονίζεται και με άλλα στοιχεία της σύγχρονης ιστορίας της Δικαστικής Λειτουργίας στην Ελλάδα, όπως λ.χ. με τον νομοθετικό ορισμό της 3ης Οκτωβρίου, ημέρας εορτασμού της μνήμης του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, ως ημέρας της Δικαιοσύνης (άρθρο 25 Ν.1941/1991), τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων από δικαστές και δικηγόρους κατά την ημέρα αυτή, που είναι υποχρεωτική αργία κλπ.
Εξάλλου, μέχρι σήμερα, η πολιτική ή φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν μας έχει κοινοποιήσει δεσμευτική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που να κάνει δεκτό το αίτημα της αφαίρεσης όλων των θρησκευτικών εικόνων από τους τοίχους των δικαστικών αιθουσών. Από τον ημερήσιο πολιτικό τύπο έχουμε πληροφορηθεί την έκδοση της αποφάσεως Lautsi κατά Ιταλίας, για την οποία ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επιφυλαχθεί, προς το παρόν, προκειμένου να αντιμετωπίσει το σχετικό θέμα εάν καταστεί αμετάκλητη και δεσμευτική για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπό το πρίσμα των προηγειθεισών συνοπτικών επισημάνσεων, θεωρώ ότι η Επιτροπή Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, δεν είναι αρμόδια να επιληφθεί της από 19-11-2009 αιτήσεως των τριών δικηγόρων (Χρ. Ζουμπουλίδη, Ε.-Α. Ιωαννίδου, Π.Λογγινίδη), οι οποίοι ζητούν να διαταχθεί η αφαίρεση των θρησκευτικών εικόνων από τις δικαστικές αίθουσες, αφού το ζήτημα δεν σχετίζεται μόνον με τη Θεσσαλονίκη. Συνακόλουθα, εισηγούμαι να απορριφθεί η από 19-11-2009 αίτηση ως αναρμοδίως απευθυνόμενη στην Επιτροπή Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο εισηγητής.
«Να αποφανθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης»
Κατά τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλη Λαμτσίδη, «αναρμόδια το σχετικό αίτημα απευθύνεται στην Επιτροπή, διότι στις αρμοδιότητές της δεν εντάσσεται η εξέτασή του, για το οποίο ο μόνος αρμόδιος είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και τούτο ανεξάρτητα από την προσωπική θέση του κ. Λαμτσίδη για το ευρύτερο ζήτημα για το διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους».
«Είναι αξιοσημείωτη η στάση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου, όταν ετέθη το αίτημά μας να παρέμβει υπέρ μας ο Σύλλογος στην ανωτέρω Επιτροπή. Η παράταξη που πρόσκειται στην πλειοψηφία αποχώρησε, προκαλώντας έλλειψη απαρτίας. Χθες, ο Πρόεδρος του ΔΣΘ παρέστη στην Επιτροπή και δήλωσε πως την θεωρεί αναρμόδια, χωρίς να αιτιολογήσει τη θέση του, σε μία αξιοπρόσεκτη σύμπνοια απόψεων με τον Εισηγητή, Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Εμείς ζητήσαμε, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η εισήγηση ως προς την αναρμοδιότητα της Επιτροπής, να παραπεμφθεί το αίτημά τους στο αρμόδιο όργανο της Διοίκησης, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας», δηλώνει στο tvxs η Ελεάννα Ιωαννίδου, μια εκ των τριών δικηγόρων.
«Η αίτησή μας στηρίχθηκε σε βασικές αρχές του συνταγματικού δικαίου, όπως η ισονομία και η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και της δικαιοσύνης. Επίσης, στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η ανάρτηση εικόνων και συμβόλων στις δικαστικές αίθουσες είναι παράτυπη, καθώς δεν υφίσταται απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, απ' αρχής του Ελληνικού Κράτους μέχρι και σήμερα, που να την επιβάλει, ενώ το άρθρο 18 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων ορίζει πως η διαρρύθμιση των δικαστικών αιθουσών καθορίζεται μόνο με υπουργική απόφαση. Το αίτημα απευθύνθηκε στην καθ' ύλη αρμόδια διοικητική επιτροπή, που είναι υπεύθυνη για την τήρηση της ευπρέπειας και της νομιμότητας στο δικαστικό μέγαρο των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων Θεσσαλονίκης», προσθέτει η κ. Ελεάννα Ιωαννίδου και καταλήγει: «Όπως μας ανακοινώθηκε από την επιτροπή η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφανθεί για το σύνολο των δικαστηρίων της χώρας».